Обратно към категорията

Предложиха проект за таван на търговската надценка, вижте за кои стоки

Добавено на: 07.04.2023 15:36
   

Служебният кабинет предлага проектозакон, с който да се ограничат търговските надценки на основни стоки заради голямото поскъпване през последната година. Според публикувания засега на интернет страницата на Министерството на икономиката документ се предвижда 17 основни вида храни да се предлагат с максимална надценка от 10%.

Списъкът на храните ще бъде определен съвместно от министрите на земеделието и икономиката, но изготвен примерен. В него влизат ориз, брашно тип 500, хляб "Бял", хляб "Добруджа", свинско месо - охладено, пилешко месо, кайма 60/40 свинско/телешко охладена, прясно мляко краве 2-3.8%, кисело мляко краве 2-3.8%, краве сирене бяло саламурено, кашкавал от краве мляко, яйца размер М, масло, слънчогледово олио, захар, зрял боб и храни за кърмачета.

Нормативният акт се предвижда да се прилага за срок от 6 месеца и само за търговци с годишен оборот за предходната календарна година от над 30 млн. лв., които предлагат за продажба на дребно храни. Те ще са задължени да определят минимум по един продукт от всеки вид храни, приложени в списъка към закона. Търговците ще са задължени да формират крайна цена на избраните от тях продукти с максимална надценка от 10% от цената на доставчика.

Проектът забранява практиката да се издават насрещни фактури за обратни услуги към доставчика. По този начин ще се пресекат опитите за заобикаляне на законовите разпоредби, като например търговец декларира, че работи на минимална печалба, но издава фактури за реклама, позициониране и др. към доставчика или производителя, обясняват от министерството.

Търговците ще имат задължение да поддържат достатъчни количества от продуктите с минимална надценка. В проекта е записано, че те трябва да се предлагат "без прекъсване". Те ще бъдат обозначени със специален знак, утвърден от Министерството на икономиката и индустрията. Забранява се включването на имитиращи продукти, сред определените от търговските обекти.

В проекта е предвидено магазини, които не определят продукти с максимална надценка да бъдат глобени с до 2 на сто от оборота за предходната календарна година. В случай, че търговецът не предостави данни за определените от него продукти, се налага глоба в размер от 5 хил. лв., съответно имуществена от 10 хил. лв. За търговците, за които е установено, че не поддържат достатъчни количества от избраните продукти, се предвижда глоба в размер от 5 хил. лв. до 50 хил. лв. и имуществена санкция от 10 до 100 хил. лв.

Контролни функции по Закона за надценките на хранителни продукти ще имат Министерството на икономиката и индустрията и Комисия за защита на потребителите, подпомагани от Национална агенция за приходите и Българска агенция по безопасност на храните.

От министерството посочват, че още не е завършена оценката за въздействието на проекта, но когато това стане, той ще бъде публикуван и в Портала за обществени консултации към Министерски съвет.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!