Обратно към категорията

Предстои откриване на изложбата "Татарската плячка" в Балчик

Добавено на: 06.08.2020 08:09
   

Днес ще се състои официално откриване на изложбата „Татарската плячка“ в Държавния културен институт „Двореца“ в Балчик. Експозицията ще бъде представена от директора на Националния исторически музей доц. Д-р Бони Петрунова, съобщи БНР.

Съкровището съдържа сребърни и златни монети, апликации и катарами, копчета, обеци, пръстени и други уникални експонати.

Уникални златни монети ще бъдат показани в Двореца в Каменната зала. Експозицията съдържа 983 предмета, които досега не са били показвани в обща изложба. Част от тях са и осемте златни венециански монети от съкровището на Калиакра, открито през 2018 година. 

След откриването на изложбата доц. д-р Бони Петрунова ще представи своята книга „Богатствата на Калиакра“. Като утвърден археолог тя изследва български и византийски крепости от края на късната античност, българското средновековие и османския период на Балканите. Работата ѝ на нос Калиакра започва през 2004 година и се съсредоточава върху изследване живота на хората обитавали в миналото „Красивия нос“.

Изложбата „Татарската плячка“ може да бъде видяна до края на месец октомври.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!