Обратно към категорията

Премиерът в оставка Николай Денков сезира прокурор Даниела Талева по случая с главния секретар на МВР Живко Коцев

Добавено на: 08.04.2024 16:19
   

Факти и обстоятелства, станали известни на премиера в оставка Николай Денков при изпълнение на служебните му задължения на министър-председател на България, пораждат основателни съмнения за евентуалното извършване на престъпление от страна на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Това се посочва в съобщение от пресслужбата на Министерския съвет. 

По този повод, въз основа на устен и писмен доклад от Живко Коцев, главен секретар на МВР, премиерът в оставка днес подаде сигнал до прокурор Даниела Талева и информира официално министъра на правосъдието в оставка Атанас Славов.

По данни на Живко Коцев, на 3 април 2024 г. му е оказан психологически натиск да подаде оставка от заеманата от него длъжност като главен секретар на МВР. Коцев заявява, че е бил заплашен, че ако не подаде оставка, ще бъде привлечен като обвиняем за тежко престъпление и задържан под стража. Натискът е бил упражнен от изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, с участието на административния ръководител на Софийска градска прокуратура прокурор Илияна Кирилова и в присъствието на нейния заместник Христо Кръстев, както и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев, посочват от правителствената информационна служба. 

Впоследствие, късно вечерта на същия ден, натиск върху Коцев за подаване на оставката е бил оказан и от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, който му е предоставил предварително изготвено заявление с това съдържание и е настоял за незабавното му подписване, се посочва в съобщението.

Както стана ясно от изявление на Живко Коцев в края на миналата седмица, вследствие на разочарованието му от системата заради оказания значителен натиск, първоначално той взима решение да подпише оставката. Но след като тази оставка започва да се цитира като аргумент за назначаването на г-н Калин Стоянов за министър на вътрешните работи в служебното правителство и че за допълнителна “мотивация” на г-н Коцев да се оттегли е предприета масирана кампания по професионално и лично дискредитиране чрез “изтекли” материали в медии, той променя решението си и остава на поста, се посочва още в съобщението на правителството в оставка. 

Премиерът в оставка  Денков призовава прокурор Талева да установи всички факти и обстоятелства дали е налице престъпление, извършено от горепосочените лица, като посочва няколко въпроса, на които смята, че е редно да бъдат намерени отговори:

1. Проведена ли е среща между и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, административния ръководител на СГП прокурор Илияна Кирилова и в присъствието на нейния заместник Христо Кръстев, както и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев и главния секретар на МВР Живко Коцев на 03.04.2024?

2. В случай че такава среща действително се е състояла, каква е била целта ѝ и защо представителите на всички тези институции съвместно провеждат срещи с главния секретар на МВР? В изпълнение на кое тяхно законово правомощие и въз основа на кое правно основание? Съгласно последните изменения на Конституцията на Република България, и.ф. главен прокурор г-н Борислав Сарафов е единствено административен ръководител на ВКП, което поставя и въпроса защо и в какво качество той лично е присъствал на тази среща?

3. Защо в деня на срещата е извършено претърсване на дома на г-н Живко Коцев и има ли връзка между гореописаната среща и действията по претърсване на дома на г-н Коцев?

4. Кой е организирал и координирал представителите на всички тези институции за участие в тази среща и замесени ли са трети лица, в това число и политици, които са установили контакт с тези лица, за да организират срещата?

5. Имало ли е среща между Калин Стоянов и Живко Коцев вечерта на 03.04.2024? Откъде Калин Стоянов е знаел, че Живко Коцев ще подаде оставка и кой е изготвил попълнено с личните данни на г-н Коцев заявление за оставка преди тази среща?

6. Оказвани ли са натиск и/или принуда върху г-н Коцев от горепосочените длъжностни лица и ако да - с каква цел? Има ли трети лица, вкл. политици, които са изисквали от тези лица тези действия?

Министърът на правосъдието поиска от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и от Висшия прокурорски съвет (ВПС) извършване на пълна проверка за установяване на фактите, и евентуално реализиране на дисциплинарна отговорност за посочените административни ръководители в Прокуратурата на Република България, се посочва още още съобщението на правителствената информационна служба. 
Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!