Обратно към категорията

Кирил Петков иска оставката на военния министър Стефан Янев

Добавено на: 28.02.2022 11:33
   

Премиерът Кирил Петков обяви, че свиква днес извънредно заседание на Министерски съвет с 3 точки.

Първата от тях е успешното извозване на 140 българи от Киев, имаме прозорец, каза той.

Втората точка е обсъждане на ядрената заплаха, която руският президент Владимир Путин отправи вчера – тя може да е само опит за сплашване, допусна Петков.

Третата точка е оставката на министъра на отбраната Стефан Янев:

„Днес по време на Министерски съвет ще поискам оставката да бъде предложена за гласуване в утрешния ден и ще свикаме извънредно Народно събрание, защото в момента сме в криза и не можем да оставаме без министър на отбраната, името, което ще бъде предложено, ще бъде обявено днес по-късно след МС и след съгласуване с коалиционните партньори“. 

„Никой министър няма право на собствена външна политика, особено по Фейсбук. Второ, никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилността на правителството. Това правителство няма да гони стабилност, ще гони правилни действия и принципни позиции. Трето, мой военен министър не може да използва думичката „операция“ вместо думичката „война“.

Операция не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи от едната и от другата страна вече са убити. Снощи разговарях с всички лидери на коалиционните партньори и всички ме подкрепят“, заяви премиерът. 

Решението за оставката е съгласувано с коалиционните партньори на „Продължаваме промяната“ и се одобрява от тях.

Петков отрече твърдение на Янев, че с неговото отстраняване страната ни ще поеме ангажименти, които не са в интерес на България.

„Никакви ангажименти не трябва да поеме България, които че не счита, че трябва да поеме. Но, за пръв път в историята на ЕС ние сме толкова единни. Русия да знае, че всички сме единни. Ако всяка държава в ЕС започва да си прави нейната външната политика по Фейсбук, ние ставаме слаби и никой няма да ни отразява“.

Също днес ще се разисква каква военна помощ ще предостави България на Украйна, каза Петков, въпреки че основното, което предоставяме е хуманитарна помощ.

„Военно-логистична подкрепа - ще бъде специфицирана и ще бъде изцяло в рамките на европейската и НАТО-вската помощ към Украйна“, заяви премиерът.

Извънредното заседание на МС ще бъде от 15 часа, уточниха от правителствената пресслужба.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!