Обратно към категорията

Преработватели: Има риск заводи да спрат, а работници да бъдат освободени

Добавено на: 08.09.2023 12:24
   

Има риск заводи да спрат, а работници да бъдат освободени, ако положението се запази в настоящия му вид и след 15 септември, когато изтича срокът на забраната за внос на слънчоглед от Украйна. Това предупреждение отправи в интервю за БНР Георги Койнов – финансов директор на едно от най-големите преработвателни предприятия у нас. В сектора са ангажирани между 10 и 20 000 души.

В България бяха изградени огромни производствени мощности за преработка на слънчоглед и от нетен износител се превърнахме във вносител, отбеляза Койнов, като подчерта, че са партньори със земеделските производители, не врагове.

Износът е сведен до минимум. Различното обаче през тази година е, че производителите предприеха политика на задържане на стоката в очакване на по-добри цени, поясни Койнов.

Сегашната ситуация не помага на никого, смята той.

"С откровената подкрепа на държавата в края на март и началото на април започна затрудняването на вноса на слънчоглед от Украйна чрез допълнителни качествени контроли", припомни Георги Койнов.

"Забраната пречи на преработвателите и е откровен опит за притискане на преработвателите, за изкривяване на пазарната цена в България."

Има възможност за внос от Румъния и Молдова и това се случва, но браншът има нужда от достъп до всички пазари в региона, за да могат мощностите да работят, стана ясно от думите на Георги Койнов.

Той изтъкна, че в момента земеделците категорично отказват да продават на международната пазарна цена.

"На практика те търсят цена, която няма нищо общо с пазарната, говорят за цени 20-30% над пазарната. Разликата между цената, на която те се надяват, и пазарната, е много голяма."

Количества има достатъчно. Българският потребител няма да остане без олио, увери Койнов.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!