Обратно към категорията

Превозвачи се готвят за протестни действия в сряда

Добавено на: 23.11.2020 10:30
Снимки: Pixabay.com
   

Автобусните превозвачи и таксиметровият бранш се очаква да обявят днес мотивите си за протеста, който планират за сряда, съобщава БНР. Те са недоволни от подкрепеното от депутатите президентско вето върху промените в Наказателния кодекс, с които се инкриминира нерегламентираният превоз на пътници.

В мотивите за подкрепеното от парламента вето президентът посочва, че незаконният превоз се определя едновременно и като престъпление, и като административно нарушение, както и че не са уточнени критериите, по които нерегламентираният превоз се разграничава от т.нар. "споделено пътуване".

Миналата седмица депутатите изненадващо подкрепиха ветото на държавния глава, въпреки че то беше отхвърлено от транспортната комисия. В пленарната зала обаче ветото беше подкрепено с мотива, че текстовете се нуждаят от прецизиране с оглед на това, че с промените под ударите на закона попада и т. нар. „споделеното пътуване“.

В първоначалния си вид законовите промени предвиждаха затвор до 10 години и глоба до 15 хил. лв. за извършване на обществен превоз на хора без разрешение, регистрация или лиценз и отнемане на превозното средство.

От бранша обаче са категорични, че първоначално обявените законови промени са крайно необходими за оцеляването на бизнеса, а инкриминирането на незаконният превоз на пътници е нещо, за което се борят от 10 години.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!