Обратно към категорията

През март фирмите могат да кандидатстват по новата Програма за конкурентоспособност

Добавено на: 21.02.2023 09:15
   

Министерството на иновациите и растежа отваря през март за кандидатстване първата процедура по новата програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" за периода 2021 – 2027 г.,  съобщиха от министерството. Бюджетът на програмата е 3 млрд. лв. до 2027 г., като над 420 млн. лв. тръгват към бизнеса още през първото полугодие.

Първата процедура ще бъде отворена през Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност". Тя ще е в подкрепа на развойната дейност и разработването на иновации. Бюджетът й е 127 млн. лв. По мярката ще могат да кандидатстват малки и средни предприятия с до 499 служителя, както и големи с до 3 000, но само в партньорство с малки и средни компании.

Проектите на кандидатите трябва да са в някоя от петте тематични области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация - "Информатика и ИКТ", "Мехатроника и микроелектроника", "Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии", "Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии" и "Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика". 

Това ще важи и при кандидатстването по втората процедура по програмата, която е насочена към внедряване на иновации. Тя ще бъде отворена за кандидатстване през април с бюджет над 293 млн. лв. Част от новите решения може да са разработени от самите предприятия специално за нуждите на производството им, а други - да бъдат заимствани и пригодени. По процедурата ще могат да кандидатстват малки, средни и големи предприятия.

Във втората половина на 2023 г. за пръв път ще бъде отворена и процедура, насочена към семейни предприятия, както и към фирми от творческите индустрии и занаятите. Бюджетът й е 117,5 млн. лв. и е за подобряване на производствения им капацитет. Със средствата фирмите ще могат да закупуват модерни машини, съоръжения и софтуер, така че да започнат да произвеждат повече и по-качествени продукти и да станат по-конкурентни на пазара. 

От министерството напомнят, че Програма „Конкурентоспособност и иновации“ бе одобрена от Европейската комисия за рекордно кратък срок – за 48 дни. Изпратена бе на 16 август и одобрена на 3 октомври. Общият й бюджет е 3 млрд. лв. Тя е продължение на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 и е една от двете големи програми за бизнеса, управлявани от Министерството на иновациите и растежа.

Кандидатстването по процедурите ще се осъществява само електронно през системата ИСУН.
Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!