Обратно към категорията

Президентът Радев: Няма военна заплаха за България, но има рискове

Добавено на: 24.02.2022 10:19
   

Президентът Румен Радев и българското правителство осъдиха остро действията на Русия спрямо Украйна.

Няма пряка военна заплаха в момента за България, но има редица рискове, каза президентът Радев. Той определи операцията на Русия като недопустима.

Рано тази сутрин държавният глава свика спешна среща на държавните инситуции във връзка с военните действия в Украйна. В нея участваха председателят на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, ресорни министри от кабинета, и членове на ръководствата на службите и на Българската армия.

След срещата Румен Радев изтъкна, че България оценява рисковете, касаещи въздушните и морските пътища, енергийните трасета и цялата система на доставки. Търсят се всички възможни варианти да няма прекъсване на енергийните доставки на газ, петрол, храни и стоки от първа необходимост, които ни касаят.

Работи се по всякакви алтернативни трасета за доставки, предприемат се и дейности за защита на БГ в киберсигурността у нас.

България ще работи активно за своята защита, в ход са консултации в рамките на НАТО, каза още Радев.

Приоритет номер едно, е извеждането на българите от Украйна, допълни премиерът Кирил Петков. С Министерство на транспорта се организира сухопътен транспорт, както и за приемане на хора от Украйна до 4000 човека. За целта с с Министерството на туризма ще бъде извършена организация те да бъдат настанени в български хотели, едновременно с МВР и ДАНС ще се организира бързо обработване на данни на пристигналите.

Днес в 20:00 премиерът ще бъде в Брюксел. Той заяви, че ще информират своевременно за всички действия, които предприемат.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!