Обратно към категорията

Президентът и вицепрезидентът с критики към служебното правителство, заради детската болница

Добавено на: 01.05.2024 13:14
   

Президентът призова правителството да преосмисли взетото решение за създаването на частна детска болница, а народните представители да упражнят контрола върху действията на изпълнителната власт, за който са поели отговорност. Ето и пълния текст на разпространената му днес позиция:

"Вчера служебното правителство изненадващо взе решение да одобри създаването на частна детска болница в София. Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес. Затова по време на служебните правителства, за които носих отговорност като президент, бяха отбити всички лобистки опити за приватизиране на детското здравеопазване. Служебното правителство с премиер Гълъб Донев осигури терен за изграждането на Национална детска болница, изготви подробен устройствен план и осигури съдействието на Европейската инвестиционна банка за изграждането. За съжаление, впоследствие темата бе игнорирана, а днешното служебно правителство вместо да придвижи напред този проект, способства за превръщането на една общественозначима кауза в частна и за затвърждаване на практиката здравеопазването да работи на принципа на печалбите, а не в обществена полза.

С конституционните промени политическите партии и парламентът поставиха служебните правителства под свой контрол, но няма никакви признаци да го изпълняват. Институциите са длъжни да отчитат недъзите на обществените системи и да ги коригират, а не да ги легитимират и задълбочават със собствените си решения. Призовавам правителството да преосмисли взетото решение за създаването на частна детска болница, а народните представители да упражнят контрола върху действията на изпълнителната власт, за който поеха отговорност".

По-рано и вицепрезидентът Илияна Йотова отправи критики към служебното правителство пред медиите. "Държавната болница трябва да бъде построена. От това как тя бъде построена, как бъде устроена след това и ако дава достатъчно възможности и мотиви на добрите педиатри, аз мисля, че те ще предпочетат държавната болница, а всичко останало е на съвестта на служебния кабинет, който подписа това решение. Няма как да не забележим и да не коментираме, че много правителства някак си се пазеха от това да подпишат подобен договор, дано мотивите на г-н Главчев да са достатъчно убедителни", заяви Илияна Йотова. 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!