Обратно към категорията

Природозащитници внасят петиция срещу еднократната пластмаса

Добавено на: 28.10.2020 07:56
Снимки: pixabay
   

Днес в Министерство на околната среда и водите ще бъде внесена петиция, подкрепена от над 19 хиляди българи. С нея те изискват институциите спешно да се справят с пластмасовото замърсяване.
Инициативата е на „За Земята“ и „Грийнпийс“ – България. Актрисата Лили Гелева се включи в кампанията и лично ще предаде подписите на министерството. Изпълнителката на „Писмо в (пластмасова) бутилка“ от години има активна гражданска позиция срещу прекомерната употреба на пластмаса и защитава правото ни да живеем в чиста околна среда. Двете организации отправиха и покана към министъра на околната среда да приеме петицията.

Поводът за подписката е, че от юли 2021 г. влизат в сила общоевропейската забрана на осем вида пластмасови изделия за еднократна употреба: клечки за уши, прибори за хранене, чинии, сламки, бъркалки за напитки, пръчки за балони, стиропорени съдове за храна и напитки и изделия от оксо-разградима пластмаса.

Тези мерки са минимални и недостатъчни, много европейски държави имат вече значително по-амбициозни цели. Подписалите настояват за допълнителни действия като ограничаване и на други широко използвани пластмасови изделия с краткотрайна полза: кутии за храна, чаши за кафе, включително и т.нар. „картонени“ чаши с вътрешен пластмасов слой, мокри кърпички и др.

БГНЕС


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!