Обратно към категорията

Проблем за родителите: Учениците остават близо 10 дни у дома заради матурите

Добавено на: 18.05.2023 07:12
   

Проблем пред родителите на всички ученици заради матурите. Децата им няма да посещават училище близо 10 дни заради предстоящите държавни зрелостни изпити, съвпадащи и с официалния неучебен ден 24 май.

Причината е, че в някои учебни заведения в страната директори отпускат допълнителни почивни дни. Неучебните дни за месец май са 19, 23 и 25 май. А през юни - учениците няма да учат на 13 и 16 юни.

На 19 май ще се проведе държавният зрелостен изпит по български език и литература. На 23 май е вторият зрелостен изпит за професионална квалификация. 25 май е неучебен ден, но присъствен за училищни, просветни и културни дейности. На 13 юни учениците от 7-ми и 10-ти клас полагат изпит по български език и литература от Националното външно оценяване, а на 16 юни - седмокласниците и десетокласниците ще държат изпит по математика.

22 май е единственият учебен ден в иначе почивната седмица за учениците. Заради това кметът на Пловдив решава да издаде заповед и да обяви понеделник за неучебен в цялата община.

"22 май го обявих за неучебен, тъй като 3 дни преди това са почивни заради матурите. Няма смисъл за един ден да ги събираме учениците", смята кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Градоначалниците имат право да обявят до 3 неучебни дни - заради грипни или дървени ваканции или по свое решение. Редовна практика в такива случаи е родителите сами да освобождават децата си, казват директори.

От Министерството на образованието отказаха коментар по темата.
Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!