Обратно към категорията

Проф. Кантарджиев: Доближаваме плато на COVID вълната

Добавено на: 01.08.2022 10:30
   

Доближаваме плато на COVID вълната, особено в София. Това заяви пред Нова телевизия проф.Тодор Кантарджиев, епидемиолог, консултант по здравните въпроси към Столичната община.

„Въпреки, че случаите се увеличават, темпът на увеличаване намалява, което означава, че доближаваме плато. До голяма степен поведенчески зависи накъде ще тръгнем. Аз бях малко изненадан, че този вариант на Омикрон дойде толкова рано в нашата страна, но както казваме от месец и половина, който ходи в Гърция трябва да е малко по-внимателен и да не събира веднага всички приятели като се върне“, каза той.

По думите на професора драстични мерки не се очакват.

„Планът, който беше приет преди 20 дена на министерски съвет трябва да се изпълнява. Миналата година се приеха едни планове от служебното правителство и като започнаха да се приближават цифрите те просо не се спазваха. За това е хубаво планът да бъде по-лек. Микробиологията на вируса много се промени. Цялата тази работа зависи от това колко тежка инфекция прави този вирус. Вече е многократно по-лек. Не е станал като грип, 2 пъти е по-опасен, но не са необходими мерки като в началото. Сега трябва само контролиране”, уточни Кантарджиев.

Според него в градския транспорт е добре да се носят маски. Специалистът поясни, че минаваме на втория етап от плана за борба с пандемията, което означава, че маските ще се върнат на местата, където има струпване на хора.

„Принципът е, че последно мерките ще бъдат в училищата и в организираните колективи, които са навън. Всичко ще бъде много меко и приемливо за хората. Като се въведоха маските в градския транспорт за една седмица имаме намаляващо по интензитет увеличаване на случаите“, каза той.

Кантарджиев апелира отново да има безплатни тестове, за да се изследват повече хора.

За намаляването на срока на карантината, Кантарджиев каза, че в Германия той е 5 дни, като срокът за изолация е същият. „Правите разлика между карантина и изолация. Изолация е ако си болен, а карантината е ако си бил в контакт с болен“, обясни той.

„Ако в семейството има болен и ако другите не са ваксинирани и не са боледували последните 4-5 месеца, и те ще се разболеят", каза още професорът. И заключи, че сега е времето за бустер ваксините.

 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!