Обратно към категорията

Протест на зърнопроизводители ще затрудни движението

Добавено на: 14.09.2022 10:12
   

Протест на зърнопроизводители от Югоизточна България ще затрудни движението по важни пътни артерии в Ямболска и Сливенска области.
Не се очаква блокиране на автомагистрала Тракия.
Безконтролният внос на зърно от Украйна и мерките, които зърнопроизводителите трябва да спазват по зелената сделка в момент на безпрецедентна криза, са повод за недоволството на стопаните, посочи Стоян Александров, председател на Съюз на зърнопроизводителите Ямболска област. Основното искане е зърното от Украйна да не остава в България! Да минава директно през страната ни и да отива там, където има нужда от него."
Към момента няма официална информация какви количества зърно са влезли в страната, но зърнопроизводителите имат данни, че складовете на преработвателите са пълни.
"Най- вече със слънчоглед, който по неофициални данни е вече е около 700-800 хил. тона, влязъл в България. Една част сигурно е преработен но олио и е изнесен."
Селскостопанските машини ще започнат да се събират около 10,30 часа, уточни Александров. Очаква се да излязат около 50-60 машини, на два сборни пункта. Единият на пистата до село Тенево, а западния до бившия химичен завод Ямболен. От там ще тръгнат към магистрала Тракия до село Кабиле- по околовръстния път "Изток" и околовръстния път "Запад" и се събираме на паркинга на магистрала Тракия до село Кабиле. "
За сега няма решение за блокада на магистралата.
Близо 40 селскостопански машини ще преминат през Сливен в знак на недоволство срещу нерегламентирания внос на украинско зърно, чиято по-ниска цена подбива пазарите на българските производители. Това обяви организаторът на протеста Георги Радев, председател на Сдружение на зърнопроизводителите в Сливен „Хаджи Димитър". Машините ще тръгнат в 11.00 часа от летище „Бършен", ще преминат през Сливен и ще спрат на централния площад „Хаджи Димитър".
Протестните шествия със земеделска техника са планирани също в Бургас, Стара Загора, Хасково и други градове.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!