Обратно към категорията

Протести на превозвачи в няколко града

Добавено на: 19.05.2020 14:25
   

Собственици на фирми за случаен превоз ще протестират с шествие на автобуси днес в София. Браншът, който е силно засегнат от кризата с коронавируса, не може да се възползва от мерките, обявени от правителството в помощ на бизнеса.

За проблемите в сектора от Националното сдружение „Случаен превоз“ са информирали правителството още на 18-ти март, но до този момент остават нечути, каза за „Хоризонт“ Радка Мандилова, председател на сдружението. В писмо до институциите от бранша са настояли фирмите да бъдат освободени от вноски към бюджета по време на кризата, за да могат да изплащат заплати. Част от фирмите не могат да обслужват кредитите си, каза още Мандилова.

"И ние сега сме изправени буквално пред фалит. Нашите призиви обаче към правителството да ни обърне внимание останаха нечути. В момента имаме само входящи номера и нищо повече. Това поведение на държавата показва ясно, че или тя не знае за нашето съществуване, или отказва да го приеме", коментира тя.

Около 15 000 души работят в близо 1000 фирми за туристически превоз, поясни Радка Мандилова. Тя добави, че те не могат да се възползват от мярката 60/40, защото фирмите реално нямат никакви приходи. Мярката за безвъзмездната финансова помощ от Програмата за иновации и конкурентоспособност (ОПИК) също е неприложима за бранша, тъй като размерът ѝ е недостатъчен за нуждаещите се превозвачи.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи преди началото на протеста, че дейността на тези фирми не е била спирана заради епидемията. 

Проблемът, според него е, че в момента няма търсене на предлаганите от тези фирми услуги.

В София 

Над 100 автобуса на собственици на фирми за туристически превоз преминаха на шествие през центъра на София с настояване за спешни мерки от правителството за решаване на проблемите на бранша, предизвикани от кризата с коронавируса. Шествието премина без да създаде проблеми с трафика.

В Бургас 

Протестното автошествие потегли в 12 часа от района на летището в Бургас.

От сдружението-организатор на протеста заявиха, че до момента нямат никакъв отговор на изпратените от тях писма до министъра на транспорта Росен Желязков. 

"Исканията са да имаме някакъв диалог с управляващите, защото такъв до момента отсъства", посочи пред "Хоризонт" Добромир Симов, един от организаторите на протеста. 

Правила за работата на туристическите автобуси също няма, подчерта Симов. "Колко човека можем да качим в един туристически автобус, който е със стари седалки. Дали отстояния от метър и половина, което обявиха за ресторантите, за плажовете, са валидни и за автобусите. Ето това са неща, които никой не коментира".

Какви са исканията на протестиращите? "Може да бъдем подпомогнати - дали с нисколихвени кредити, дали ще е с безлихвени, дали ще е с отлагане на осигурителни вноски. Говорим за отлагане, не говорим за опрощаване. Въпроси, които ние задаваме, но за съжаление никой не ни отговаря".

В Пловдив 

С над 50 автобуса представители на 37 транспортни фирми, работещи в туристическия сектор преминаха в шествие по централните и булеварди на Пловдив. В протеста участваха и екскурзоводи. Шествието беше охранявано от полицията. Образуваха се за кратко задръствания докато се изтегли дългата колона автобуси , част от тях пристигнали от Асеновград, Карлово и Пазарджик ."Едно от основните ни искания е отсрочване на всички плащания към бюджета, дължими от началото на извънредното положение за период минимум от 6 месеца" , казаха протестиращите и определиха ситуацията във фирмите като "трагична".

"Буквално никой не работи! Наеми, лизинги, кредити, заплати за персонал. И отникъде никаква помощ. Аз имам 20 служители. Няма откъде. Три месеца не са малко време, а те трябваше поне за април да дадат по една заплата", сподели протестиращ.

Затова и другото искане е за безлихвени заеми и нисколихвени кредити за оборотни средства, както и за безвъзмездна финансова помощ до 50 000 лв. Безвъзмездно подпомагане от държавата за периода, в който са без работа поискаха екскурзоводите. 

В Русе 

Представители на всички фирми за кратки превози излязоха на протестно шествие и в Русе, което започна от граничния пункт "Дунав мост" и продължи по булевардите на града.

Случайните превози в Русе включват основно трансфери до летищата в Букурещ и Варна, екскурзии и еднодневни пътувания на туристите от круизните кораби.

Днес от сектора заявиха с протест исканията си към правителството.

„Де факто не работим вече 5 месеца, така че всякакви резерви, каквито бяхме натрупали от предния сезон, вече ги изразходвахме. Разчитахме на великденските празници, на майските, тъй като сме тясно свързани с туризма. Малкото заявки, които имахме, вече са анулирани и не знаем как ще продължим“, заяви Дениза Ангелова, регионален координатор на сдружение „Случаен превоз“.

Протести се проведоха и във Варна.

БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

БАБА ДОРА ОТ ШАРКОВО, ВЪВ ВИДЕО НА РАДИО 999, ДОСТИГНАЛО ДО МИЛИОНИ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!