Обратно към категорията

Провежда се кампания за създаване на първата у нас телефонна линия за мъже, упражняващи домашно насилие

Добавено на: 11.09.2020 10:22
Снимки: Pixabay.com
   

В ход е кампания за създаване на първата у нас телефонна линия за мъже, упражняващи домашно насилие. Инициативата е на Българския хелзинкски комитет. 

"Това е въпрос, който никога не сме разисквали в България. Има практика в други държави да се третира тази тема и от тази гледна точка", обясни пред БНР програмният директор на Българския хелзинкски комитет Надежда Цекулова.

„Мъжете, които упражняват домашно насилие, са хора, които в огромен процент от случаите са имали неблагополучия в миналото в живота си. Много често те самите са били жертви на насилие, жертви на лошо третиране в детството си, имали са собствени травми. И когато ние се занимаваме само и единствено с жените, които са пострадали, ние се опитваме да се справим с ефектите от този проблем, но не успяваме да осъществим превенция“, поясни Цекулова.

Според психолозите има мъже, които биха потърсили помощ за справяне с този проблем, тъй като осъзнават, че насилието, което упражняват в рамките на семейството, е проблем, който произтича от тях самите и който те трябва да решат, допълни Надежда Цекулова.

За реализиране на инициативата се набират средства.

"С тази кампания се опитваме да съберем 8 хиляди лева. Изчислихме, че 8 хиляди лева са санитарният минимум да се поддържа една такава телефонна линия в рамките на 6 месеца", уточни Цекулова.

6 месеца пък е минималният срок, в който може да се установи дали такъв проект ще се задейства и ще има ли достатъчно хора, които да се обърнат към консултантите.

Дали наистина това ще сработи на българска почва. Дори едно семейство да спасим в рамките на тези 6 месеца, това би било успех, но това е минималната цел“, отбеляза Надежда Цекулова.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!