Обратно към категорията

Пускат по 5 млн. кубика вода от "Копринка" към "Жребчево", заради Тунджа

Добавено на: 17.07.2020 16:53
   

От язовир "Копринка" ще бъдат подавани по 5 млн. куб. м вода към язовир "Жребчево" за необходимия минимален екологичен отток към река Тунджа. Това обясни министърът на околната среда и водите Емил Димитров в отговор на депутатски въпрос за разумното ползване на водата от язовир "Жребчево" и недопускане на екологична катастрофа, цитиран от БТА.

Допълнително отпусканите водни количества са за оводняването на река Тунджа след язовир "Жребчево" и за сондажите на Сливен, за да могат да се подхранят кладенците, от които се черпят води за питейно-битови нужди.

Прехвърлянето на водни количества от "Копринка" към "Жребчево" става посредством сложна система от съоръжения, поясни министърът. По думите му отпускането на по пет млн. куб. м води

ежемесечно ще се извършва в рамките на следващите няколко месеца.

Димитров каза, че в момента водовземането от язовир "Жребчево" е ограничено до минимум, като се подават води само за напояване и осигуряване на минимално допустимия отток.

Той поясни, че има и промени в самото количество вода изпускано за оводняване на реката, защото при извършена проверка са констатирани технологични загуби на вода при затворните съоръжения на язовира в размер на около един милион куб. м. По тази причина водите, които се разрешават за поддържане на екологичния минимум по река Тунджа след язовира, са редуцирани от 5 млн. на 4 млн. Ние пускаме 4 млн., един милион също преминават през съоръжения, и така се получават 5 млн. за оводняването и за сондажите, обясни министърът на околната среда.

Според справките притокът към яз. "Жребчево" от началото на годината до юни вкл. е за условията на много суха по влажност година. При очакван прогнозен приток в периода януариюни: за влажна година - 230,40 млн. куб. м, за суха година - 156,53 млн. куб. м, за много суха година - 100,23 млн. куб. м, реално постъпилият в язовир "Жребчево" приток до юни 2020 г., включително е едва 65,70 млн. куб. м, каза той.

В съответствие с изготвените от НИМХ "Правила за управление на яз. "Жребчево" и в съответствие със Заповед на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, съгласно които не следва да се разрешава работа на ВЕЦ при обем в язовира под 180,0 млн. куб. м, с месечните

графици за използване на водите от язовира не са разрешавани води за електропроизводство от май 2019 г.

Поради ниското ниво в язовира, с графикът за м. юли заявените 22,0 млн. куб. м/20,0 млн. куб. м по направление Сливен и 2,0 млн. куб. м по направление Нова Загора/ са редуцирани. Разрешени са обеми, съответстващи на реално използваните през месец юли 2019 г. в размер на 12,50 млн. куб. м, посочи Димитров.

Обемът в язовир "Жребчево" към 16 юли е 138,71 млн. куб. м.

Ако се запази сегашната ситуация и през годината липсват дъждове, обемът му може да падне до 70 млн. куб. м, което би застрашило обезпечеността на напоителния сезон през 2021 г., каза министърът.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!