Обратно към категорията

Първи два положителни резултата за коронавирус у нас в Плевен и Габрово

Добавено на: 08.03.2020 00:26
   

Първите положителни проби за коронавирус са установени днес в България. Това съобщи на извънреден брифинг в полунощ началникът на Военномедицинската академия ген. Венцислав Мутафчийски.

Случаите са два - в Плевен и Габрово. Двамата пациенти обаче не се вписва в рисковия профил на пътуващи в чужбина и затова медиците смятат, че им липсва "нулевият пациент".

Всички 4 проби от провинциални болници дадоха съмнително-положителни признаци, а впоследствие две от тях положителният резултат е потвърден, каза Мутафчийски. Данните обаче не са безспорни, но достоверни, предстои да се установи кръгът контактни лица.

Главният санитарен инспектор Тодор Кантарджиев добави, че вчера са изследвани 99 проби и от тях две са положителни - пациент от Плевен и пациентка от Габрово. Направен е референтен тест на Световната здравна организация. При теста британско производство резултатът е положителен, но при испанския - отрицателен. затова ще се приложи трети тест, какъвто ще се направи и на контактните лица. Кантарджиев изрази надежда, че рано сутринта ще е ясно дали диагнозата е доказана както и какво е състоянието на контактните хора.

Двамата пациенти са в добро състояние, макар че са били зле преди дни, заяви Кантарджиев.

Ангел Кунчев - главният санитарен инспектор, добави, че двамата не са пътували в чужбина и нямат типичния профил на заразени лица. Решено е обаче да се вземат мерки спрямо тях веднага, за да се ограничи евентуално разпространение на заразата.

Контактните с тях хора са не повече от 18 души. Мъжът има трима членове на семейството, а жената е самотно живееща.

В двете болници няма да се приемат и изписват болни.

Ако тестът утре е отрицателен, ситуацията ще се приеме като тестова, каза Кунчев.

Министърът на вътрешните работи Младен Михалев добави, че органите на МВР и здравните инспекции, кметовете и областните управители локализират болничните заведения, установяват се близките и контактувалите с пациентите хора, така че да бъдат взети проби. Мерките са навременни и необходими, оцени министърът с уговорката, че все още не е потвърдено наличието на коронавирус.

Мутафчийски подчерта, че пациентите са били в инфекциозни отделения. "Губи ни се нулевият пациент, защото двамата пациенти не отговарят на профила - нямат връзка с чужбина и рискови дестинации. Сега ще изясним с контактните лица дали там няма да излезе нещо, " каза той. Напомни, че хората трябва да спазват профилактично основни правила за хигиена като старателно миене на ръце с препарат и избягване на контакти с много хора.

Вчера броят на заразените от коронавируса в света надхвърли 100 хил. души. По данни на Световната здравна организация починалите са 3484 души в периода от 31 декември до 7 март.

До днес България беше сред малкото държави в Европа без диагностициран случай на заболяването. Най-силно засегната на континента е Италия, където в събота бяха отчетени 233-ма починали при малко над 5000 заразени.

В България кризисният щаб оповестява резултатите от изследванията два пъти дневно. На последния брифинг в 17 ч. Мутафчийски отчете, че 4 проби трябва да бъдат повторени.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!