Обратно към категорията

Първите хора на Европа са обитавали пещерата Бачо Киро

Добавено на: 13.05.2020 07:58
   

Най-старите останки на съвременния човек на европейския континент са открити в пещерата "Бачо Киро" край Дряново, съобщават световните медии. 

Оказва се, че представители на Homo sapiens са дошли в Европа преди 45 хиляди години, когато тук са живели неандерталците. Описание на откритието и резултатите от определянето на радиовъглеродните възрасти на находките са публикувани в списанията Nature and Nature Ecology & Evolution .

На границата на средния и горния палеолит представители на Homo sapiens са проникнали в Европа и в продължение на няколко хиляди години са изтласкали неандерталците. 
Точното време на това събитие обаче остава неуточнено и находките, свързани с така наречения първоначален горен палеолит, на практика липсват.

През 70-те години в пещерата "Бачо Киро" са били открити палеолитни вкаменелости, вероятно от самото начало на горния палеолит, но по-късно образците са загубени. 

През 2015 г. започнаха нови разкопки, които доведоха до откриването на най-древните останки на съвременните хора на европейския континент.

Всъщност учените са открили много малки фрагменти от кости, които не могат да бъдат използвани за установяване на вида, и един зъб, който според учените е принадлежал на Homo sapiens. И тук съвременните методи са в помощ на археолозите.

Използвайки метода на мас-спектрометрията, учените са анализирали протеиновите последователности на костните останки и установили, че те принадлежат на разумен човек.

"Повечето плейстоценови кости са толкова фрагментирани, че е невъзможно да се определи от кой вид са", по думите на един от авторите на изследването Фридо Уелкер, цитирани в съобщение за печата на Института за еволюционна антропология на Макс Планк. 

По този начин, използвайки протеинова масспектрометрия, можем бързо да идентифицираме тези костни проби."

Използвайки комбинация от радиовъглеродни методи за датиране и митохондриално секвениране на ДНК, изследователите установяват възрастта на останките - от 45 820 до 43 650 години. Това са най-ранните палеолитни хоминини, открити досега в Европа.

Освен човешки останки по време на разкопки, археолозите откриха голям брой каменни инструменти, както и артефакти от костите на 23 различни видове животни, включително фигурки, например висулки от зъбите на пещерните мечки, оформени като бижута, намерени в по-късните неандерталски лагери на юг във Франция. Оттук изследователите стигат до извода, че неандерталците са възприели навици и технологии от предците на съвременния човек.

"Каквото и да е познавателното ниво на късните неандерталци, материалът от пещерата "Бачо Киро" потвърждава мнението, че специфичните поведенчески иновации, наблюдавани при намаляващото население на неандерталците, са резултат от контакти с Homo sapiens", пишат авторите на статията.

„Откритията на първоначалния горен палеолит в пещерата "Бачо Киро" са най-ранните известни в Европа. Те представляват нов начин за изработка на каменни инструменти и лични орнаменти, различен от този, който познаваме от неандерталците преди това“, казва друг автор на проучването Цанка Цанова от Института за еволюционна антропология "Макс Планк".

Съвременният човек, който вероятно произхожда от Югозападна Азия, бързо се е разпространил от България до Монголия в горния палеолит , т.е. върху архаичните популации на неандерталците и денисовия човек и най-накрая са ги изтласкали. "

Dnews.bg


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Две брутални убийства потресоха ямболски квартал
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!