Обратно към категорията

Първият учебен ден ще ни струва поне с 20% по-скъпо

Добавено на: 30.08.2022 13:02
   

Тази година първият учебен ден ще бъде по-скъп, показва сметката. Родители и търговци изчисляват, че разходите за подготовка на учениците са с около 20 на 100 повече спрямо миналата година. Най-голям е ръстът в цените на тетрадките и канцеларските пособия, информира Нова телевизия.

Най-голям разход традиционно са учебниците и учебните помагала. За учениците от 1 до 7 клас учебниците са безплатни. За помагала обаче ще трябва да се отделят между 70 и 100 лева, изчисляват търговци. Родителите на по-големи деца ще трябва да дадат пари и за самите учебници - т.е. още около 200 лева от бюджета. Вторият по големина разход това е раницата като цените варират в зависимост от марката и модела - най-евтините започват от 50 лева, а най-скъпите достигат 300 лева.

Антикварните книжарници регистрират бум в търсенето на вече използвани пособия.

„Учебниците станаха толкова скъпи, че предпочитат втора употреба. Да са 2-3-5 лева надолу. Тази година виждам, че учебниците са повишени с 3,4 до 5 лева на бройка. Дори се случва да се запази седмица до 10 дни от даден родител и го изчаквам да си получи заплата”, разказва Маргарита Лозева.

Да търси учебници за десети клас идва и Радина.

„Първа ръка не мисля, че са ми необходими. И заради цената”, казва тя.

Освен учебници, ученичката е решила да не купува друго преди 15 септември.

За тези обаче, които ще правят пълен пазар за ученика, сметката ще излезе по-висока отпреди - дори само за най-необходимото, казват търговци.

„Ако миналата година примерно е било 100-120 лева, тази година под 150 лева няма как”, казва Иван Георгиев.
Като в тази сума не се включват учебниците и помагалата.

 „Може би 30 до 40% е при тетрадките. При раниците също има покачване, но не е чак толкова голямо. Почти всички стоки, които идват, нови доставки са с нови цени”, казва Георгиев.

Така най-евтина тетрадка от 20 листа вече е с цена от около 80 ст., вместо досегашните 60. Блокчета за рисуване скачат от 60 ст. на 1 лв. А раница, която миналата година е струвала 80 лв., сега е с етикет от 120 лв.

Вносители обясняват покачването на цените с повишените разходи за производство и транспорт.

„В последната една година в канцеларските материали и особено тетрадките има сериозна промяна, която се дължи именно на цената на хартията, която в световен мащаб е доста по-скъпа. Около 20% е горната граница на цената на тетрадките”, обясни Кристина Георгиева.

Цените обаче няма да се покачват изкуствено до 15 септември, уверяват експертите.

„Ще се задържат в тези нива, тъй като през последния един месец има затишие и очаквам до края на кампанията - октомври, ноември, да няма повече увеличения”, заяви Кристина Георгиева.

За поредна година книжарниците отчитат превес на онлайн продажбите в сравнение с физическите магазини.
Търговците очакват най-големият бум в пазаруването да бъде в дните преди 15 септември.

Източник: NOVA


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!