Обратно към категорията

Първо четене на промени в НК и Закона за защита от домашно насилие

Добавено на: 07.08.2023 07:31
   

Депутатите се събират на извънредно заседание от 10,00 часа, за да обсъдят на първо четене увеличаване на наказанията за телесна повреда. Промените се предвиждат в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашно насилие, а поводът е случаят с малтретираното 18-годишно момиче от Стара Загора и последвалите реакции на масово обществено недоволство.

За ново обсъждане в парламента влиза и Законът за съдебната власт, върнат с указ на президента.

Проектите за промени в Наказателния кодекс са два. Поправките, предложени от "некоалиционните" партньори ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, предвиждат наказанието за средна телесна повреда да се увеличи от 8 на 6 години. За лека телесна повреда – до 2 години затвор, отпадане на възможността за пробация и завишаване на глобата – от 500 до 1000 лева, вместо досегашните от 100 до 300 лева. Проектът на "Възраждане" определя долна граница от 3 месеца за лека телесна повреда, като въвежда изискване за поне една предишна подобна проява на насилие.

Темата за домашното насилие ще е на фокус и по време на заседание на Здравната комисия в парламента. Очаква се да бъде изслушан министърът на здравеопазването Христо Хинков. Той ще отговаря имало ли е утвърден медицински стандарт и спазени ли са правилата при изготвянето на съдебно-медицинската експертиза в Стара Загора. Ще бъде изслушан и председателят на Българското дружество по съдебна медицина. Той ще обяснява как се определя лека, средна и тежка телесна повреда.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!