Обратно към категорията

Пътен експерт: Поколенията на купените книжки предизвикват тежки катастрофи

Добавено на: 08.09.2022 09:40
   

Поредната тежка катастрофа у нас взе жертва, а други трима души в момента са в критично състояние. Причините за инцидента продължават да се изясняват. 

"Най-вероятната причина е навлизането на автомобил, идващ от Самоков към София, в лентата за насрещно движение, където се удря челно в идващ от София автомобил. Веднага след него се удря друг автомобил, който явно не е спазвал дистанция", коментира експертът по пътна безопасност Диана Русинова в студиото на "България сутрин" в BGONAIR. 

По думите ѝ фаталният завой не е труден и не е опасен, а на мястото има маркировка и съответните пътни знаци. Ограничението на скоростта преди завоя е 30 км/ч. 

"При скорост от 90 км/ч, каквато беше на единия автомобил, съдейки по километража му, няма как да не допуснете грешка на този участък. Ако ударът беше с 50 км/ч, най-вероятно нямаше да има смъртен случай", заяви Русинова.

Според нея пътните акции не са панацея и трябва да се търси механизъм за превенция. 

"Когато един водач е хванат да шофира след употреба на алкохол, той да подлежи на задължителна терапия с психиатър, психолог и да минава задължителен курс на консултации. В България ги пращаме на психотестове, които в повечето случаи са чисто формални. Преди да ги санкционираме тези хора, да се опитаме да ги превъзпитаме и да им покажем, че има правила", каза Русинова.

Пътният експерт смята, че пробойната е и в нормативна уредба на страната, и в занижения контрол в годините назад. А слабата комуникация между институциите е сред основните проблеми. По думите ѝ камерите са вариант за контрол на скоростта, но по отношение на алкохола не биха помогнали кой знае колко много.

"Тече акция и всеки ден хващаме толкова много пияни и дрогирани. Това е абсурдно и шокиращо", настоя Русинова.

Дни преди началото на новата учебна година тя призова родителите да купят на децата си светлоотразители за раниците и да говорят с тях къде е безопасно да пресичат. В програмата трябва да се включат и училищата, а опасните места да бъдат набелязани, изтъкна пътният експерт.

"Дойдоха поколения, които нямаха никакво обучение по пътна безопасност в училище. Те предизвикват тези тежки катастрофи. Това са поколенията на купените книжки. Има го и днес този проблем", заключи Русинова.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#1 деду ВЪСУ 08.09.2022 14:38

Наай после да си признае некой... - как в зората на демокрациата, отпадна изискването за завършен осми клас, щото било АКТ на ДИСКРИМИНАЦИЯ... Касаплъка по джадетата е следствие И от това! А парите от купените книжки пълнее неко черна партийна каса!


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!