Обратно към категорията

Пътните строители ще спрат поддържането на пътищата в страната от 30 септември

Добавено на: 26.07.2022 13:12
   

От 30 септември ще спре поддържането на пътищата, ако парламента не върне правомощията по поддържането на републиканските пътища там, където са конституционно вменени - Министерския съвет, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Това предупреди председателят на Българската браншова камара "Пътища" Стефан Чайков, цитиран от БТА.

Припомняме, че на 20 април парламентът разреши на АПИ да заплати от утвърдения си бюджет за 2022 г. 50 процента от изпълнените дейности по превантивно, текущо и зимно поддържане и за ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации. Според приетото решение, останалите 50 на сто от всички финансови задължения на агенцията, възникнали по изпълнени дейности, сертифицирани до момента на влизането му в сила, се извършват след решение на Народното събрание и въз основа на доклад, изготвен от междуведомствената работна група и становище на Парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

"Ако Народното събрание (НС) не промени в оставащите си дни решението от 20 април, на 30 септември България ще се озове като единствената съвременна държава в света, която няма поддържане на своите пътища. Със сегашното решение на Народното събрание и при факта, че на 30 септември няма да има ново НС, нито могат да се удължат сега действащите допълнителни споразумения, нито може да се възлага на когото и да било каквото и да било, тъй като физически няма да може да се провеждат процедури и да се избира нов изпълнител", каза Чайков.

По думите му това ще рефлектира и върху зимното поддържане, което започва обикновено между 1 и 15 ноември.

"Забавянето на плащането ще доведе до лични неустойки за над 150 млн. По 3000 км не се извършват никакви дейности в момента", посочи Чайков. Освен това поради неразплащане някои изградени част от мостови съоръжения ще трябва да се разрушат и ще трябва да се изградят отново, защото ако някои предварително напрегнати греди не се натоварят с плочи, те трябва да бъдат демонтирани, обясни той.

Стефан Чайков посочи, че браншът претендира за около 720 млн. лева. По над 270 отсечки не се извършват ремонти. Той обаче подчерта, че не това е акцентът на предстоящия протест на пътните строители, въпреки че за фирмите е важно да се получи разплащането. Според него при срещите, които са се провели най-вече с представители на Министерството на финансите, от ББК "Пътища" са наясно, че няма желание и политическа Воля това разплащане да се случи. Затова, според Чайков, е важно решението "да излезе от НС и да влезе в Министерски съвет (МС)", за да може при следващо правителство да се водят експертни разговори с ресорните ведомства.

Пътни строители започват протести от сряда - 27 юли. Началото ще бъде на площада пред Народното събрание от 9:00 часа. Ще бъде представена карта на местата, където ще се състоят протестите - 20 участъци в цялата страна, като се предвижда и затваряне на тези отсечки. До петък тази седмица то ще бъде в рамките на 1 час. Протестите пред НС са целодневни. В зависимост от развитието на ситуацията ще бъде взето решение за евентуална промяна и засилване на протестите, допълни председателят на ББК "Пътища" Стефан Чайков.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!