Обратно към категорията

Работим цял месец, за да си платим годишната сметка за ток

Добавено на: 08.09.2022 13:56
   

За да плати сметката си за ток, един работник на минимална заплата от 710 лева на месец, трябва да се труди 36 дни, изчисляват от КНСБ. Средната годишна сметка за ток на битовите потребители в България е 836 лева. Според оценките, годишната средна заплата в България е 14 854 лева или по около 1238 лв. месечно. 

Изчисленията са направени спрямо цената на електроенергията към юли 2022 г., а кризата, пред която са изправени работниците, се задълбочава заради продължаващо увеличение на разходите за енергия и други стоки от първа необходимост. 

Проблемът далеч не е само в България. Оказва се, че средната годишна сметка за ток вече е по-висока от месечната заплата на нископлатените работници в повече от половината държави-членки на ЕС.  В 16 държави-членки на ЕС работниците, получаващи минимална работна заплата, трябва да отделят еквивалента на месечната си заплата или повече, за да могат да поддържат осветлението и отоплението у дома. През 2021 г. това е важало за 8 държави-членки, показва анализ на Европейската конфедерация на профсъюзите, цитиран от КНСБ.

Около 9,5 милиона работещи са имали затруднения с плащането на сметките си за енергия още преди началото на кризата с високите разходи. До юли тази година цената на газа и електроенергията се е повишила с 38% в цяла Европа в сравнение с миналата година.  Броят на дните, през които човек, получаващ минимална работна заплата, трябва да работи, за да плати сметката си за енергия, се е увеличил драстично в някои държави: Естония (+26), Нидерландия (+20), Чехия (+17), Латвия (+16).

В четири държави – Словакия, Гърция, Чехия и Италия – средната сметка за енергия вече е по-голяма от месечната заплата на работник, получаващ средна работна заплата.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!