Обратно към категорията

Работодателите могат да предоставят половината от платения годишен отпуск и на части

Добавено на: 03.04.2020 07:54
   

Половината от платения годишен отпуск, който работодателите имат право да предоставят едностранно на работниците си по време на извънредното положение, може да се дава и на части, а не само наведнъж. Неплатен отпуск може да се ползва, само ако работниците пожелаят. Това коментираха синдикални експерти във връзка с действията на фирмите за запазване на заетостта. 

Националният секретар на КНСБ и специалист по трудово право Величка Микова каза за "Хоризонт", че според нуждите си работодателят може да дава и по няколко дни седмично от платения годишен отпуск.

"Може да го даде и изцяло, тоест да пусне работника или служителя 10 работни дни в платен годишен отпуск".

За предстоящия си платен отпуск работещият трябва да има индивидуална заповед. Освен това този отпуск не може да се предоставя със задна дата. За неплатения отпуск, важно уточнение е, че няма ограничение в продължителността му, но "По силата на Кодекса на труда 30 работни дни от него се зачитат за трудов и осигурителен стаж – тоест, през този период от време или едни 45 календарни дни, работникът и служителят е осигуряван, за това време му се зачита и трудов стаж".

31 600 души са регистрирани като безработни от обявяването на извънредното положение до вчерашния ден, показват данните на социалното министерство. Пикът е бил, когато за един ден близо 4780 души са останали без работа.

Източник: БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!