Обратно към категорията

На Разпети петък и птичката гнездо не вие

Добавено на: 22.04.2022 08:28
   

Старите хора казват "На Разпети петък и птичката гнездо не вие". На днешния ден е абсолютно забранено да се подхваща, каквато и да е работа.

Разпети петък е денят с най-строг пост - не е позволено дори пиенето на вода. На този ден Исус Христос е разпънат на кръста. Според вярванията той е принесъл Себе Си в жертва, за да изкупи човешките грехове. На този ден не се състои Света литургия. Отслужва се единствено Вечерня.

Много хора са на мнение, че е добре да отидат на църква за здраве. Но в случая Вечернята е за отдаване на съпричастност към смъртта на Исус Христос. Според каноните, тези, които ходят на църква на Разпети петък, трябва да го направят с усещането, че отиват на погребението на близък човек.

По време на Вечернята в средата на всеки храм има издигнато специално място с гроба на Исус. Задължително е да занесете цветя. Първо целунете тялото на Исус Христос, след това Евангелието и накрая Кръста.

Вечернята продължа до късно в събота вечер. На малцина е известно, че църквата се обикаля и на Разпети петък, но само веднъж, а не 3 пъти, както повелява традицията на Великден. На този ден се извършва и така нареченият ритуал минаване под масата. Той се приема като символ за погребване на човешките грехове, които Исус е изкупил чрез смъртта си.

Според богословите, изпълнението на този ритуала с минаването под масата всъщност е израз на смирението и преклонението към пред Христовия гроб, както и на благодарност за дареното изкупление на греховете. Всеки, който мине под масата, получава цвете от свещеника в църквата. Добре е полученият здравец да се засади у дома. На Разпети петък е забранена всяка работа - не трябва да работите и да се захващате с нищо. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!