Обратно към категорията

Разводи и родителски права минават през процедура за медиация

Добавено на: 12.01.2023 10:24
   

Парламентът прие на първо четене изменения в Закона за медиацията, подготвен от правосъдното министерство и внесен за гласуване от кабинета, който предвижда редица дела да минават през процедура по медиация. Ако процедурата по извънсъдебно споразумение бъде неуспешна, едва тогава ще се стига до съдебна процедура, предвижда законопроектът.

Целта на гласуваните изменения е да реши проблема с неравномерната и прекомерна натовареност на съдилищата, от една страна, но и да се стигне до по-бързо, по-евтино и по-ефективно решаване на спорове, обясни при представянето на законопроекта служебният министър на правосъдието Крум Зарков. По думите на министъра населението в България намалява, но делата се увеличават през последните години, а задължителната медиация може да разтовари значително съдилищата от някои процеси.

Той поясни, че проектът предвижда задължителна съдебна медиация по определени граждански и търговски дела, свързани със спорове от областта на семейните взаимоотношения, като например бракоразводни дела, спорове за родителски права и упражняването им и отношения в семейството, по дела за собствеността, делби и етажната собственост.

Министърът посочи, че това е един от законопроектите, които България се е ангажирала да приеме като условие да получи втория транш средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Текстовете са изготвени от екип от Висшия съдебен съвет и е част и от пътната карта за съдебна реформа, планирана още през 2016 г.

Заради голямото мнозинство, с което бе приет законопроектът ("за" гласуваха 154 депутати, 25 от "Възраждане" бяха против, без "въздържали се"), и заради готовността за поправки срокът между първо и второ четене беше намален от 7 на 3 дни.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!