Обратно към категорията

Развяват знамето на родопско село в Антарктида

Добавено на: 18.11.2021 10:46
   

Знамето на родопското село Чепинци ще бъде поставено на Антарктида, съобщи кметът на селото Мустафа Брахимбашев. Трима строителни работници от Чепинци са включени в 30-та Антарктическа експедиция. Те ще изпълняват строително-монтажни дейности на българската база.

Екипите на българските антарктици са изработени от цех в рудоземското село, в който се изработват известна марка спортни облекла, допълват от кметството.

Първата група от 15 души тръгва за Антарктида на 19 ноември, сред тях са и четиримата строители от с. Чепинци. Втората част от експедицията от 11 учени трябва да замине в средата на януари 2022 г.

Изграждане основите на научната лаборатория в българската изследователска база "Св. Климент Охридски" на о.Ливингстън в Антарктида и работа върху седем научни проекта са основните задачи пред участниците в 30 -та Българска антарктическа експедиция. Това каза ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.

Припомняме, че на остров Ливингстън, Антарктида, се вее и ямболският флаг. На острова, в архипелага Южни Шетлъндски острови, през януари 2003 г. с указ на тогавашния президент Георги Първанов бе наименован и връх с името на Ямбол. Координатите на върха са 62°44?18" ю.ш., 60°14?18" з.д.

Пак тогава на името на Сливен беше кръстен и върхът с координати 62°36?00" ю.ш., 60°07?40" з.д.

В географската карта на Ливингстън откриваме още ледник Тунджа, нос Безмер, скала Окоп, наред с хребет Левски, Котелска седловина, планина Тангра и др.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!