Обратно към категорията

Рекорден ръст на цените на едро в производството

Добавено на: 31.08.2022 06:27
   

Цените на едро в производството са се покачили средно със стряскащите 42,5% на година, показват данните на Националния статистически институт за юли, пише в новия си брой вестник "24 часа".

Ръстът се дължи основно на производството и разпределението на ток, парно и газ, които са поскъпнали над два пъти - със 103%, както и увеличението на цените в преработващата промишленост с 25,3 на сто. По-подробните данни показват, че най-значително е поскъпнало производството на химични продукти - с 45,5%, следва хартията с 31,8% и дървеният материал с 30,6%, а хранителни продукти на едро са се качили с 28,2 на сто.

В добивната промишленост обаче има намаление при цените на производител от 4,3%.

Само за вътрешния пазар увеличението е още по-голямо - с 56% за година. Основната разлика идва от преработващата промишленост, където има поскъпване с 31,4% спрямо юли 2021 г. Химичните продукти са с увеличение от 67%, дървеният материал - с 56,8%, докато при хранителните продукти поскъпването е с 29,2%. Дори при добивната промишленост за вътрешния пазар има ръст от 4,7 на сто.

Стоките, които се изнасят, са с по-малък ръст на цените - средно 22% за година. Причината е в голямата конкуренция, която срещат българските производители, които се опитват да запазят пазари със задържане на цените.

Високо е увеличението и само на месечна база. През юли спрямо юни цените на едро бележат ръст от 3,8 на сто, показват още данните на НСИ. Той идва отново от увеличенията при производството и разпределението на ток и газ, което е 19,3%. При добивната и преработващата промишленост се наблюдава спад - съответно с 14,1 и 2,2%.

Понижение на цените в преработващата промишленост има при производството на основни метали - с 9,4%, на метални изделия - с 0,9%, и на изделия от каучук и пластмаси - с 0,6%.

От друга страна, се покачват цените при производството на изделия от неметални суровини - с 2,9%, на химични продукти - с 2,8%, на тютюневи изделия - с 1,8%.

За вътрешния пазар обаче увеличението на цените през юли спрямо юни е с цели 8%, което се дължи на поскъпването основно в добивната и преработващата промишленост.

Източник: "24 часа"


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!