Обратно към категорията

Ресторантите и кафенетата няма да отварят, засега

Добавено на: 21.01.2021 11:02
   

Единственият компромис, който може да се направи със здравето, е свързан с образованието. Това обяви премиерът Бойко Борисов по темата с разхлабването на мерките у нас. Той се включи в седмичния брифинг на здравните власти в Министерския съвет. 

По определен ред и учениците от 5-и до 12-и клас ще започнат да се въртят и на присъствено обучение, допълни той.

По повод засегнатите от противоепидемичните мерки заведения и ресторанти Борисов посочи, че прави впечатление, че от близо 30 000 в бранша 6300 са подали заявления за подпомагане: „Рискът е огромен при този нов щам. Още повече, че проф. Мутафчийски говори за акумулирано стоене в едно помещение, което е също нов фактор при новия щам. До 31 януари ще наблюдаваме ситуацията. Проблем е, ако едновременно с разхлабването на учениците, на фитнесите, на това, което сме намерили като компромис с докторите и министрите, може да доведе до леко повишаване. За радост коледните и новогодишните празници не увеличиха заболеваемостта. За радост яслите, детските градини и учениците до 4-и клас не повишиха заразяемостта и дай Боже така да бъде и с другите ученици“.

Относно удължаването на епидемичната обстановка Борисов каза, че това ще бъде преценено от здравния министър.  

"Все още нямаме доказателства за разпространението на новия щам, имаме подозрения, но много бързо той може да измести класическия щам и това да доведе до силно натоварване на здравната система", каза ген. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб. По думите му заради новия щам е възможно да се стигне до изчерпване на здравните ни ресурси. "Загубите ще бъдат много по-тежки и трябва изключително внимателно да се обсъди кои мерки и кога да се отхлабят", апелира ген. Мутафчийски.

"Т.нар. английски щам вече е в България", заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Той уточни, че има съмнение за 4 проби на новия щам у хора, завърнали се от чужбина, и изрази тревога, че появата му ще започне да "набира скорост".

България е на 27-о място по заболеваемост и 6-о по смъртност в Европейския съюз. На първо място сме по смъртност на Балканите. Най-висока е заболеваемостта в областите Враца, Бургас, Плевен, Перник. А най-ниска - в Разград, Смолян, Търговище и Велико Търново.

По-късно здравният министър Костадин Ангелов потвърди позицията си, че ако няма покачване на заболеваемостта от 18 февруари, ще отворят ресторанти и молове. А ако тенденцията се запази, две седмици след това ще могат да отворят и нощните заведения.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!