Обратно към категорията

Ресторантьори искат държавна подкрепа със задна дата

Добавено на: 17.11.2021 11:20
   

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) излязоха с общо отворено писмо към евентуалното ново коалиционно правителство и все още действащото към момента служебно такова, като настояват за осигуряване на държавна подкрепа със задна дата - от въвеждането на "зеления сертификат".

Целта на такава подкрепа е да се спасят поне тези от малкия и среден бизнес в страната, които все още с оцелели въпреки "безумните цени на тока, намалено в пъти потребление и 100% разходи" в условията на частичен локдаун.

Според двете организации малкият и среден български бизнес е поставен на колене и фалитите са далеч повече от оставките на лидери, чиито партии не са постигнали очакваните резултати.

БАЗ и СЕЗ отбелязват, че в сегашния си вид мярката 60 на 40 е напълно недостъпна – спад в оборота с 30 или 40% в сравнение с 2019 г. на практика означава фалит, особено при днешните високи цени на всичко. Двете организации посочва, че са спрени грантовете, а техният бизнес няма реален достъп до кредити от Българската банка за развитие, докато държавната подкрепа за техните служители е нула.

Те отново настояват, че докато все още важи "зеленият сертификат" е изключително важно той да бъде въведен и за държавната и общинските администрации, където има огромна концентрация на хора. И да важи само, когато страната е в „тъмночервена зона“, от която очевидно започваме да излизаме, съдейки по последните официални данни.

"Очакваме от вас ясна финансова политика по отношение на сектор туризъм, пакет от мерки за запазване заетостта в сектора, подпомагане и осигуряване на кредитни програми за възстановяване на бизнеса, план за справяне с инфлацията и високите цени на тока", посочват БАЗ и СЕЗ в отворено писмо към евентуалното ново коалиционно правителство и все още действащото служебно правителство.

"Уважаеми госпожи и господа, от които зависи настоящето и бъдещето на България, не подхождаме с предубеждение и вярваме, че обещанията, които чухме по време на предизборната кампания, ще се превърнат в дела, с които да ни помогнете да оцелеем", заключват двете организации.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!