Обратно към категорията

Режат необосновано високи заплати в държавни фирми

Добавено на: 10.08.2023 14:57
   

Някои от заплатите в органите на управление и контрол на държавните фирми към Министерството на икономиката и индустрията (МИИ) са ненормално високи - над 12 000 лева. Това е установил анализ на финансовото им състояние, включително и на получените възнаграждения на всички служители.

Целта му е да се намерят възможности за оздравяване на дейността и подобряване на ефективността на работата на публичните предприятия към ведомството.

На база на предоставената информация е установено, че въпреки множеството констатирани управленски проблеми, ръководните органи получават изключително високи възнаграждения, независимо от финансовото състояние и постигнатите резултати от предприятията.

С оглед целесъобразното разходване на средствата и предвид предоставената възможност в Закона за публичните предприятия и Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия (ППЗПП), Министерството на икономиката и индустрията намалява значително възнагражденията на органите за управление и контрол на дружествата към МИИ. Освен възнагражденията, ще бъдат ограничени и сумите за представителните разходи и начините за тяхното разходване.

В някои от публичните предприятия продължават проверки и на компетентните органи. При всяка приключила от тях проверка незабавно ще се предприемат мерки за отстраняване на констатираните нарушения и оздравяване на съответното дружество, посочват от икономическото министерство.

Програмата по оздравяване и преструктуриране на публичните предприятия ще премине през няколко етапа като се очаква процесът да приключи до края на 2023 г. Първият етап стартира с ограничаване на разходите и неправомерното разходване на средства. На второ място е гарантиране на управленския капацитет в дружествата. В процес на изготвяне е и актуализирана бизнес програма за периода 2024-2026 година, както и изграждане и въвеждане на система за мониторинг и контрол.
Източник: offnews.bg

Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!