Обратно към категорията

Резултатите от националното външно оценяване в десети клас са съизмерими с тези от 2023 г. Малко по-нисък е резултатът по математика

Добавено на: 26.06.2024 12:29
   

Резултатите от националното външно оценяване в десети клас са съизмерими с резултатите от миналата година, средният резултат по български език и литература (БЕЛ) e 49,4 точки, а миналата година беше 49,44 точки или спадът е само с около 4 стотни. По БЕЛ учениците са се справили много добре със задачи, които изискват по-голяма интегралност на знанията и голям процент от десетокласниците са работили върху създаването на текст, което също е положително в сравнение с миналата година. Това каза служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков днес, представяйки анализ на резултатите от националното външно оценяване в десети клас.   

По математика резултатите показват, че учениците са се справили с част от практическите задачи, които са свързани с разстояние, с време и с измерване на различни величини, но имат определени затруднения със задачи, свързани с финансовата грамотност, обясни министър Цоков. Той уточни, че учениците са се затруднили при изчисляването на лихви и това трябва да се подобри през следващите години, като акцент в преподаването на математика в рамките на първия гимназиален етап на обучение. Лекият спад на резултатите - с около една точка и четири десети от миналата година по математика, до голяма степен се дължи на това, че само една четвърт от учениците са успели да решат задачите, свързани с финансовата грамотност. Средният резултат от тази година по математика в десети клас е 33,1 точки, а през миналата година е бил 34,5 точки, съобщи образователният министър. 

Резултатите от националното външно оценяване в десети клас са важни, защото още на 4 декември 2023 г. поехме ангажимент да започне плавна промяна във формата и в типа въпроси във външното оценяване на учениците и в държавните зрелостни изпити. Тя започна през тази година с формата във външното оценяване в десети клас. Около 50 процента от задачите в сегашното външно оценяване в десети клас са с практическа насоченост и част от тях са с интегрален характер, както обявихме още на 4 декември, каза министър Цоков. 

По математика задачите с практическа насоченост от националното външно оценяване сега в десети клас са около 48 процента, а по български език и литература са малко повече. "В изпита по БЕЛ няма нито една задача за възпроизвеждане, всички задачи са насочени към по-горни равнища на мислене на учениците, което също е плюс, но това не е различно учебно съдържание", обясни министърът. 

Той съобщи, че много от регионите са показали по-добри резултати от миналата години и даде пример, че своите резултати са повишили десетокласниците в област Ловеч - по математика и по БЕЛ.

Резултатите от външното оценяване в десети клас бяха представени от Неда Кристанова, директор на Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование в МОН. Тя каза, че около 90 процента от десетокласниците на изпита по БЕЛ успешно определят тема на текст, свързан с ежедневието, извличат информация и се ориентират в смисъла й. Има и притеснителен факт, който е свързан с въпросите за литература, защото повече от половината ученици се затрудняват да определят мотив в изучен художествен текст и всяка година се повтаря, че трябва да се работи повече по литературните текстове и за извличането на посланията, които те носят, отбеляза Кристанова.

Тя каза, че около 90 процента от учениците са работили по задачите със свободен отговор по БЕЛ и има увеличаване на броя им, защото през годините много от учениците не са писали по задачите със свободен отговор. 

По математика сега по-голямата част от задачите са с практическа насоченост - или 47 процента от задачите, като задачите проверяват умения за оценка на ситуацията и представянето й чрез формули и конструкции, за идентифициране и решаване на проблем, за избор на решение и аргументирането му, за приложение на математически модели в практиката, за разпознаване на зависимости и закономерности, за логическо и пространствено мислене, каза Кристанова. Тя обясни, че десетокласниците се чувстват най-уверени в решаването на традиционни задачи, свързани с път, скорост и време, с големина на ъгли в триъгълник. Увеличили са се учениците, които се справят успешно със задачи за разчитане, интерпретиране и оценяване на статистическа информация, представена с графики или с диаграми.      

12-а задача от изпита по математика е от новите задачи и радостното е, че тя е решена от 64 процента от учениците. В тази задача се определя височината на дърво и на човек, като се измерва дължината на сянката им, каза Неда Кристанова. Тя съобщи обаче, че по задачата с логическо мислене, в която се изисква да се намери от колко части се състои детски конструктор, не всички ученици са работили по нея. Тази задача носи 20 точки, а средният резултат  на решавалите я десетокласници е четири точки и половина. Трябва да се види каква е причината толкова малко ученици да са достигнали до верния резултат на задачата, заяви Кристанова.

Тя съобщи, че при резултатите по региони от изпита - Видин, Разград, Габрово, Благоевград и София-град, и по двата предмета имат лек спад на резултатите, но предстои всяко от Регионалните управления на образованието да направи анализ на ниво област и да види кои училища са с понижени резултати, за да се вземат мерки.  

Над 52 000 ученици се явиха на национално външно оценяване по български език и литература, а близо 51 000 - по математика. От МОН съобщиха днес, че около 2500 десетокласници не са се явили на изпитите. Тази година тестът по български език и литература съдържаше 21 задачи - с две по-малко от миналата. По математика тестът се състоеше от 17 задачи, както миналата година. 15 от тях бяха с избираем отговор, а за решаването на останалите две с разширен свободен отговор, учениците представяха в писмен вид необходимите обосновки.

Както БТА писа на 10 юни, теза на темата "Любов и власт" по откъс от "Изворът на Белоногата" писаха десетокласниците, които се явиха тогава на националното външно оценяване по български език и литература. Те трябваше да отговорят и на въпроси защо това произведение е поема, да дадат две характеристики, които определят Гергана като типична героиня от възрожденската литература, да тълкуват смисъла на словосъчетанието "мъртво сърце" и други задачи. На изпита имаше и задача, по която трябваше да се направи резюме на текст за пластмасовите отпадъци. Друга задача изискваше отговори на въпроси, свързани с биология, химия и физика.

По математика тестът беше на 12 юни и се състоеше от 17 задачи, както миналата година.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!