Обратно към категорията

Росица Матева: План-сметката за изборите, която ЦИК е съгласувала, е 12 милиона лева

Добавено на: 03.02.2023 10:05
   

План-сметката за изборите, която Централната избирателна комисия (ЦИК) е съгласувала вчера, е 12 милиона лева, съобщи в предаването „Тази сутрин“ по bTV Росица Матева – заместник- председател на комисията. Предстои тази план-сметка да бъде одобрена днес от Министерския съвет, посочи още тя и уточни, че в нея се предвиждат разходи не само за ЦИК, но и за всички останали органи на държавата, които са ангажирани с организацията на избори, като общини и Министерство на външните работи. 

Росица Матева отбеляза още, че има промяна в броя на мандатите в няколко района. 240 мандата, колкото е нашият парламент, трябва да бъдат разпределени според последното преброяване, обясни тя. Промените са в десет района, в шест от тях мандатите намаляват с по един, в три района се увеличават с по един мандат, а в София – 23 МИР, се увеличава броят с три мандата. 

„За две календарни години на практика това ще са шестите избори, които организираме. На 21 ноември беше новият избор за президент – това е отделен вид избор. Има предизвикателства сега, вследствие на измененията на Изборния кодекс, трябва да се организират по различен начин някои от дейностите по изборите“, посочи зам.-председателят на ЦИК. 

Тя увери, че вече са получили график от печатницата на БНБ как ще бъде доставена хартията за машините – до 15 март ще бъдат доставени 10 хиляди ролки, до 25 март – още 10 хиляди ролки. Хартия ще има, избрали сме дизайна, определена е защитата, каза Росица Матева. 

„Разписката, която излиза от машината от гласуването, би трябвало да има по-различни реквизити, от тези, които бяха досега и ще се нарича бюлетина от машинно гласуване. Иначе самото гласуване с машината като начин няма да се промени. Ще се гласува по същия начин, просто документът, който ще се отпечатва, ще се нарича бюлетина“, обясни тя.  

Зам.-председателят на ЦИК каза още, че в чужбина няма някакви съществени промени, които касаят избирателите. „Единствената промяна е при образуване на секционни избирателни комисии, където Министерството на външните работи трябва да предлага за попълване на незаетите места само служители, които са на трудово или служебно правоотношение с българската държава“, отбеляза Росица Матева. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!