Обратно към категорията

СЕРИОЗНИ УДАРИ НА СТРАЛДЖАНСКИТЕ ПОЛИЦАИ

   

 

ImageПрез 2010г. процента на разкриваемост достигна 75,05%

Иван Стоянов – полицай на годината, още 5 - с награди.Като сложна и многообразна бе определена

оперативната обстановка в община Стралджа през изминалата 2010 г. в доклада на началника Делчо Делчев.За да последва и равносметката- от 326 криминални деяния 246 са разкрити, от 266 кражби, разкритите са 151, извършени са проверки по 3900 преписки, съставени са 1400 бр.актове.

През годината управлението регистрира и най-сериозните си удари. Разкрити са организирани престъпни групи за кражба на черни и цветни метали в района на общината и областта, за кражби на кабели от БТК в Лозенец и Атолово , за кражби във Войника и Александрово. Разкрити са извършителите на кражби на домашни животни в Лозенец и Стралджа, извършителите на кражби от безстопанствени къщи в района и др. Сериозно постижение е разкриване извършителя на лихварската дейност в Зимница.
Image
Община Стралджа е труден район за обслужване и причина за това е високия процент безработица, наличието на компактни групи роми в Стралджа, Зимница, Лозенец, Воденичане. И ако голяма част от дейността на полицаите е с положителен знак то причината за това изцяло е на екипността в работата, професионализма, отговорността на голяма част от униформените. В отчета на г-н Делчев прави впечатление, че разкриваемостта при криминалните деяния е 63%, от извършените 40 взломни кражби 21 са разкрити. От 19 престъпления на обществено място – 17 разкрити. По ЗДП са съставени 857 акта, по чл.218 от НК – 63, по Наредба № 1 на общината – 108, по ЗОССИ – 51. През 2010 г. се регистрира намаление на грабежите, има само една телефонна измама , едно убийство, 2 тежки телесни повреди, едно изнасилване. Равносметката сочи, че през периода е допусната само една кражба на МПС и 4 посегателства. 65 са ПТП в района , 8 от които тежки. Извършени са 128 проверки на места с евентуално разпространение на упойващи вещества. Очевиден е фактът, че 80 на сто от извършените престъпления са дело на лица от ромски произход.

За служителите от РУ”Полиция” Стралджа приоритет остава изпълнението на Стратегията „ Полицията -близо до обществото”. Продължава работата и по Обществения договор с общината, като разработените през периода 8 нови работни карти ще бъдат допълвани с нови. Добро постижение е изпълнението на проекта на МВР с Кралство Нидерландия, който даде възможност за една сериозна равносметка и вземане на конкретни действия за намаляване на битовата престъпност в Стралджа.

Както в изводите на доклада така и в последвалото изказване г-н Делчев не скри задоволството си от постигнатите през годината резултати, но не премълча и претенциите си за повече. Открито и ясно той посочи като слабост все още допускания формализъм в работата, особено при проверките, което пък се отчита веднага от обществото. В същия тон беше изказването на Георги Захариев според който кампанийността е пречка за още по-сериозни резултати. „Нашата професия е повод за гордост, имаме право на самочувствие!”, подчерта Божидар Нихорлиев, който обърна внимание на всички онези неудобства, които понасят семействата на всеки от колектива в името на работата. За да добави: „РУ”Полиция” Стралджа има своите перфектни изпълнители. И на тях се дължи добрата равносметка! Постигнахме много, но можем още повече!”

Своето удовлетворение от работата на полицаите по селата изрази кмета на Иречеково Николай Савов.Той спомена, за извършените десетина кражби в селото , част от които вече разкрити.И благодари за добрата съвместна работа. Зам.кметът на общината Иван Иванов подчерта значението на ежедневната полицейска работа и пожела още по-висока разкриваемост на престъпността, взискателност към всеки, който допуска нарушение на закона.

Кметът на общината Митко Андонов , който присъства на отчета, изрази задоволството си от свършеното и от стремежа на колектива да работи още по-добре. Обърна внимание върху повишения брой домови кражби и изрази надеждата си, че организирането на общи приемни биха могли да помогнат за съвместно решаване на проблема. Подчерта значението и на Обществения договор между общината и РУ”Полиция”.

Като добър финал на равносметката г-н Делчев съобщи за решението на ръководството да бъдат отличени с награди за професионална работа инспектор „Икономическа полиция” Йордан Йорданов, разследващ полицай Петър Господинов, младши полицейски инспектор Георги Петров/Зимница/, младши автоконтрольор Георги Кабаков, полицай Николай Стоянов. За безукорната професионална и всеотдайна работа за „Полицай на годината” бе обявен младши разузнавач Иван Стоянов.

Надя Жечева

експерт - пресцентър Стралджа

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!