Обратно към категорията

Ще има намаление в цените на топлоенергията и газа

Добавено на: 02.05.2020 03:40
   

От днес природният газ е с 11 на сто по-евтин, а намалението на цените на топлоенергията за различните градове е от 1 процент до 5 на сто. Това реши окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране.

През май "Булгаргаз" ще продава на регулирания пазар мегаватчас синьо гориво за 22 лева и 35 стотинки без такси и налози.

Най-голямото намаление на топлоенергията ще е в София с 5 на сто и във Враца  - с 4 процента.

В Бургас, Плевен, Велико Търново и Разград намалението ще е с до 3 на сто, а във Варна и Пловдив промяната е само с процент.

С 6 на сто по-евтино топлофикациите ще продават и тока, който произвеждат по комбиниран начин.

Председателят на КЕВР Иван Иванов днес отговори задочно на искането на омбудсмана за по-дълъг срок за онлайн-обществено обсъждане на наредбите за регулиране цените на електрическата и топлинна енергия:

"Всяко заинтересовано лице може да подаде своето становище в Комисията за енергийно и водно регулиране в рамките на 14 дни - напълно достатъчен срок, след провеждането на общественото обсъждане.

С други думи  - Комисията дава възможност на всеки, който заяви своята позиция, да го чуе и да вземе предвид това, което се предлага".

Следващата седмица КЕВР ще определя цените със задна дата на природния газ за миналия август и септември, а след това - и за останалите 6 месеца.

Това обяви председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. Намалението се налага заради решението от трети март Русия да намали цената с 40 процента:

"Ще изпълним и тази задача за срок, по-кратък от едномесечния законово определен срок с цел да позволим и "Булгаргаз" да свърши своята дейност. След като подадем и  тези цени, да се ускори и възстановяването на средствата на клиентите на съответните дружества".

БНР


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!