Обратно към категорията

Ще назначават кметски наместници за села с население под 350 души

Добавено на: 27.09.2019 14:06
   

Ще назначават кметските наместници в кметствата с население под 350 души, в които съгласно закона няма да се проведат избори на 27 октомври. Кметовете на кметства в тези населени места ще изпълняват временно функциите на кметски наместници до освобождаването им от новоизбрания кмет на общината. Това решиха депутатите с последните промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Текстовете бяха гласувани по спешност на две четения в рамките на днешното пленарно заседание, а целта ба да се запълни допусната преди време законодателна празнота.

На последните местни избори през 2015 г. изискванията за население в кметствата бяха над сто души и в тези населени места бяха произведени избори за кметове на кметства. Съобразно новите изисквания в голям брой населени места не само, че няма да се произведат избори за кметове на кметства, но в тях няма да могат да се назначат и кметски наместници, тъй като съгласно разпоредбите на Закона за местното самоуправление и местната администрация кметски наместници могат да се назначават в населени места, които не са административен център на кметство. Съществуващите към момента кметства, в които няма да се произведат избори за кметове на кметства не мога да бъдат закрити, тъй като закона изисква това да стане чрез допитване до населението, а това е тромава процедура.

„Не можем да оставим над 1000 населени места без представители на местната власт“, заяви по време на дебатите депутатът Искрен Веселинов, който е сред вносителите.

Опозицията също подкрепи промените, но с някои критики. „Моята парламентарна група ще подкрепи този законопроект, но с голямо съжаление, защото ние на два пъти правихме законодателни предложения, уреждащи тази материя“, подчерта Дора Янкова. Според бившата кметица на Смолян предложението е много закъсняло, но все пак дава някакво решение на проблема.

„В малките населени места няма лекар, няма полицай. Няма аптека, няма публични услуги. А когато от време на време се появява някой представител на местната власт, но от друго село, това е обидно за хората“, продължи с критиките соцдепутатът.

Националното сдружение на общините в Република България също е изразило подкрепа за законопроекта.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!