Обратно към категорията

Ще ползват ли и служебните коли отстъпка за горивото?

Добавено на: 03.11.2022 09:20
   

Новата схема за подпомагане заради скъпите горива ще обхване не само физическите лица, но и бизнеса. Тя ще е подобна на сега действащата схема, която действа от няколко месеца и с нея цената на литър гориво пада с 25 стотинки. Тя обаче скоро ще приключи и затова държавата е решила да изработи нови мерки. Това обясни служебният министър на икономиката Никола Стоянов пред "Нова".

Основната разлика със сегашната схема е, че от новата ще може да се възползва и бизнесът. Досега само физически лица получаваха намаление от 25 ст. за литър гориво, а служебните автомобили нямаха право на компенсацията.

Финансирането на схемата ще идва от свръхпечалбите на компаниите от сектора, а не от държавния бюджет. Все още не се знае какъв ще бъде размерът на подпомагането и как ще се формира. Парите от свръхпечалбите ще постъпват във фонд, който ще се администрира от Министерството на финансите.

"Ако се приемат предложенията на служебния кабинет, цената на горивата няма да спадне, но ще се осигури подпомагане, което ще доведе до по-ниски цени на горивата от сегашните", обясни Стоянов.

Той допълни, че очаква септември да е последният месец с растяща инфлация и през октомври тя да запази нивата си. По думите му хранителните продукти поскъпват заради логистиката, но не очаква да поевтинеят, ако горивата спрат да се покачват. Министърът добави, че цената на сиренето е скочила много, защото има дефицит на прясно мляко в Централна и Източна Европа.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!