Обратно към категорията

Ще се следи дали се спазват правилата за нощен риболов

Добавено на: 16.04.2020 14:06
   

Забраната на любителския риболов от 15 април до 31 май е обичайна и ежегодна практика, за да не се застрашава популацията на рибата и не е свързана с извънредното положение. Това обясни в предаването „Преди всички“ доц. Галин Николов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция „Рибарство и аквакултури“ (ИАРА).

Неотдавна бе обявено, че е разрешен нощният риболов. Голяма част от рибите са активни нощем, риболовците ще могат да упражняват хобито си в тъмната част на денонощието и в определени водоеми, посочи Галин Николов.

Ще има проверки на терен, за да се запази не само рибният ресурс, но и да не се допускат струпвания на хора, които упражняват хобито си в разрешения часови отрязък,  уточни той.

След въвеждане на мерките, свързани с извънредното положение, около язовирите „Жребчево“, „Порой“ и „Розов кладенец“ е имало големи струпвания, но полицията и жандармерията са взели мерки, допълни Николов.

В началото на кризата агенцията е започнала да събира информация от производители на аквакултури и преработватели на риба и рибни продукти, съобщи Галин Николов. 

„Секторът трябва да продължи да работи и след тази криза, темата е изключително тежка. Търсим начин да подпомогнем сектора, да го спасим. Рибата е ценна храна и ние трябва да повдигаме консумацията на риба“, коментира той.

Най-много са пострадали производителите на аквакултури, които продават целогодишно, тоест големите стопанства. Пострадали са и рибарите, които ловят в Черно море, каза изпълнителният директор на ИАРА.

БНР


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!