Обратно към категорията

Сигналите за домашно насилие се увеличават

Добавено на: 14.01.2020 13:10
   

Сигналите за домашно насилие растат. Издадените ограничителни заповеди към края на септември 2019 г. са 2398, сочат данните на МВР.

Работи ли механизмът на ограничителните заповеди? Режимът се прилага за възпиране на насилието, когато то вече ескалира и е системно, обясни пред "Хоризонт" Диляна Маркова, изпълнителен директор на Български адвокати за правата на човека. Тя определи закона като добър.

"Беше въведена допълнителна клауза, с която се наказва още по-строго и повторното неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие, но става дума и за приложение на този закон на практика", изтъкна юристът.

Относно нарушенията на ограничителните заповеди Диляна Маркова коментира, че има случаи, в които на дадено лице не може да бъде връчена ограничителната заповед и така то не попада в нейния режим. 

Пропуски се наблюдават и в действията на полицейски служители на терен, които не прилагат заповедта в цялата й строгост.  Много от обученията на полицаи се провеждат на проектен принцип, отбеляза още Маркова.

Системното следене е форма на тормоз, която става все по-разпространена. Добре е да се знае, че съществува защита от следене и сигналите трябва да се подават навреме, допълни тя.  
БНР


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!