Обратно към категорията

Синдикатите и бизнесът за двойната тарифа за тока: Ще има, няма да има

Добавено на: 24.10.2022 10:07
   

Изненадващият отказ от планираното въвеждане на две тарифи за електроенергия и уеднаквяването на сметките за електричество, газ и парно провокира синдикати и работодатели да направят заключенията, че подобна идея няма да реши проблемите ни. 

В петък служебното правителство лансира идеята за две тарифи за електроенергията в зависимост от консумацията, а енергийният министър Росен Христов представи проект за справедливост сред потребителите чрез въвеждане на две тарифи за електроснабдяването на битовите потребители. В неделя от Министерството на енергетиката обявиха, че няма да се внася такова предложение за двойна тарифа за битовия потребител. Малко по-късно министърът поясни, че мярката е била замислена като буфер при влошаване на ситуацията с цените на газа и на другите енергийни източници, но синьото гориво е поевтиняло и това довело до отпадане на необходимостта от две тарифи.

"От самото начало ние заявихме, от КНСБ, че двете тарифи няма да решат въпроса да се уеднаквят сметките от различните енергоизточници, а ще създадат допълнително проблеми. През този механизъм, който се предлагаше, втората тарифа щеше да бъде равна на пазарната, което значи старт на либерализацията на пазара на еленергията на дребно", коментира пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Необходимо е час по скоро да се дефинира енергийната бедност, смята Димитров. По думите му на масата вече на няколко министри има разработка на БАН.

"По данни на Евростат са малко над 1 600 000 души, което не е половината българи, но е доста повече от сегашното число. Това е картинката", заяви синдикалистът.

"Това раздаване на калпак за домакинствата е разхищение на средства", посочи от своя страна председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

В момента цената на мегават час за бита е 82 лева - и за бедни, и за богати, и 250 лева за предприятия - три пъти повече, като тук са и болници, училища, театри, музеи. Според разчети на АИКБ реалната цена на микса за бита е от порядъка на 150-180 лева, добави Велев.

"Очевидно тази цена - 82 лева, е субсидирана силно за всички, което е неправилно. Както бедни, така и богати ползват тази субсидия и който потребява повече, ползва по-голяма субсидия."

Според Велев двете тарифи не са били обяснени добре и "има немощ те да се въведат".

Време е да се отървем от заблудата "свободен пазар на електроенергия", каза лидерът на работодателската организация. "Пазарът на електроенергия на едро в ЕС е фундаментално сбъркан, затова са всичките тези сегашни екстремни стойности на цената на електроенергията на борсата, при условие, че в България, примерно, нищо не се е променило и суровината не е поскъпнала", напомни Васил Велев.

"Това е грешка на европейско равнище, която рано или късно ще бъде поправена. И ние сега да продължаваме, като папагали, да обясняваме как ще преминем всички на свободния пазар 2025-2026 година е точно обратното говорене. Не битът трябва да премине на свободния пазар, а всички трябва да минат на регулирани цени, така, както е в Америка. В Америка пазарът не е безбрежно свободен и затова там цената не скача по този начин и е три пъти по-ниска от българската цена след компенсации", обърна внимание председателят на АИКБ.

Сегашният момент е изключително неподходящ за въвеждане на радикални решения, настоя Пламен Димитров.

Двамата коментираха финансите на държавата и евентуалния нов бюджет.

"Състоянието на публичните финанси е силно притеснително. В резултат на популизма в Народното събрание, надухме така разходите, че вземаме пари от Плана за възстановяване и устойчивост и с тях плащаме пенсии. Да, ама тия пари са за инвестиции", напомни Велев. Според него се правят "много бързи стъпки към фалита на държавата". За разлика от него, синдикалистът Пламен Димитров е убеден, че "новината за нашата смърт е силно преувеличена".


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!