Обратно към категорията

Сираците също ще ползват данъчно облекчение

Добавено на: 16.11.2022 09:22
   

Децата, чийто един от родителите е починал, но е плащал данъците си през годината, ще могат да ползват годишно данъчно облекчение. Това предвиждат промени в Закона за доходите на физическите лица, които днес влизат на първо четене в пленарната зала на Народното събрание. Измененията са във връзка с казуси, при които не се полагат облекчения за дете, чийто родител е починал, а другият е безработен или няма право на данъчни облекчения. С измененията се дава възможност да се ползва данъчното облекчение чрез подаване на годишна данъчна декларация за починалото лице от страна на наследниците по закон или по завещание, когато не са налице други възможности облекчението да бъде приложено.
Предложенията бяха подкрепени единодушно от парламентарните комисии по бюджет и финанси и по въпросите на децата, младежта и спорта.
При обсъждането стана ясно, че работодателските организации подкрепят предложенията. От КНСБ се въздържат от подкрепа, като заявяват, че е необходима данъчна реформа, свързана с въвеждането на необлагаем минимум, равен на размера на минималната работна заплата и данъкът върху доходите на физическите лица да е 15 %. Омбудсманът Диана Ковачева предлага в Закона за данъка върху доходите на физическите лица да се извършат изменения, свързани и с размера на данъчните облекчения на хората с увреждания. Определените суми за данъчните облекчения за хората с увреждания не са актуализирани от 2008 г., когато минималната заплата беше 220 лв., отбелязва Ковачева.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!