Обратно към категорията

Скокът в цените на горивата и зелените сертификати оскъпяват шофьорските курсове

Добавено на: 09.11.2021 10:16
   

Повишените цени на горивата водят до оскъпяване на шофьорските курсове, а изискването за зелен сертификат предизвиква отлив на курсисти, заявиха за БТА инструктори от "Български автоинструкторски съюз". "Преди изискването за зелените сертификати нещата си вървяха нормално, но след като влязоха в сила, всичко стана много по-сложно. Има отлив на ученици. На тези, които са се записали преди това, курсът много им се оскъпява, защото много от тях не са ваксинирани. Повечето са на 18-годишна възраст, почти деца, които сега трябва да правят тестове преди всяко едно кормуване или изпит", разказа председателят на съюза Трендафил Маринов.

Автоинструкторът посочи, че с колегите му се опитват така да организират обучението, че курсист с антигенен тест и зелен сертификат да кормува два последователни дни, за да се възползва плътно от 48-те часа, които тестът му дава. Тези с PCR-тест шофират три дни поред. Много млади хора обаче направо се отказват от обучение, изчаквайки пандемията да отмине, допълни той.

Растящата цена на горивата също ще оскъпи обучението на бъдещите шофьори, предупреждават инструкторите. Те прогнозират, че при курсовете за камиони и автобуси повишаването може да варира между 100-150 лева, а при най-разпространените курсове за лек автомобил ще е около 50-100 лева. "Средната цена трудно може да се определи, но за професионалните обучителни центрове в София тя е около 850-950 лева за Б категория", посочват от сдружението на автоинструкторите и уточняват, че с увеличението, курсът може да достигне 1000 лева.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!