Обратно към категорията

Слаба реколта от жито отчитат зърнопроизводителите в Южна България

Добавено на: 07.07.2024 10:37
   

Много слаба реколта от жито отчитат зърнопроизводителите в Южна България. Това е втора поредна година, в която те търпят сериозни загуби. За сметка на количествата, качеството на зърното е много добро, но заради ниските цени няма как да покрият загубите. Климатичните промени и засушаването също затрудняват стопаните и те апелират държавата да вземе смешни мерки за осигуряване на вода за напояване.

За разлика от Добруджа, в районите на Пловдив, Чирпан и Стара Загора добивите от зърнени култури този сезон са близо 50 процента по-ниски, съобщава БНТ. 

"Добре изглеждаха пшениците, но като вкарахме комбайните и се оказа едно голямо разочарование. Добивите са плачевно ниски, жънем около 300-350 кг, тук-там някоя нивичка пусне 400 кг, но това е много голяма рядкост. Миналата година добивите се движиха между 400-500 кг.", казва Светослав Русалов, зърнопроизводител от с. Труд. 

 "Ситуацията не е такава, каквато очаквахме. Ще калкулираме загуби, много е притеснително.", споделя Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдив.

Качеството на пшеницата е отлично. Въпреки това, заради ниските изкупни цени стопаните за втора поредна година не могат за покрият разходите си. За да намалят донякъде загубите си, някои от тях обмислят да продават техника, със сигурност ще намалят и рентата, която се полага на собствениците. 

: "Ако вземем, че производствените разходи са около 200 лева, при текуща цена 33 ст., това означава, че добивът ми е трябва да е 600 кг., а той е 350 кг, т.е. цената трябва да е двойна на сегашната.", казва Светослав Русалов.

Сериозен проблем е липсата на вода. При необходимост от поне 50 млн. кубика вода, от "Напоителни системи" са информирали зърнопроизводителите в Пловдивско, че ще разполагат с по-малко от половината, колкото са запасите в язовир "Пясъчник". 

"В момента има някъде около 22 млн., които са крайно недостатъчни за всички хора, които реално използват водата за напояване. Пролетниците в момента са подложени на много голям стрес. Тръгнаха да изгарят долните листа на слънчогледите, царевиците.", споделя Людмил Работов.

Зърнопроизвоителите настояват бързо да се раши проблемът с напояването. Ако държавата им осигури нужните количества вода, те са готови да инвестират в модерни системи за напояване.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!