Обратно към категорията

Слагат безплатно силанти на деца от 5 до 8 години до края на ноември

Добавено на: 14.10.2019 15:08
   

До края на ноември 2019 г. е безплатно поставянето на силанти на децата от 5 до 8-годишна възраст, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Родителите, които желаят да се възползват от процедурата, първо записват час при зъболекар. Изискването е зъболекарят да е включен в изпълнението на тази програма.

Имената могат да бъдат намерени, по области и населени места, на уебсайта: www.oralnaprofilaktika.bg, както и да бъдат направени консултации на безплатен телефон: 0800 14 546.

Процедурата е част от програмата на Министерство на здравеопазването за профилактика на оралните заболявания и поставянето на силанти - "Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 годишна възраст в Република България".

Обяснението на зъболекарите за силантите е, че постоянните зъби са предразположени към появата на кариеси. Зъбите имат вдлъбнатини и фисури (цепнатини), в които може да се задържи храна и да се развият бактерии. Идва въпросът дали това не може да се предотврати чрез правилно миене на зъбите? За съжаление особената форма на някои зъби пречи на влакънцата на четката за зъби да премахната изцяло храната и плаката от тях. За да се предотврати развиването на кариес, стоматолозите препоръчват силанизиране на зъбите. Силанизирането представлява запечатване на цепнатините по дъвкателните повърхности на задните зъби със специален пластичен композит.

Процедурата по слагането на силантите е съвсем проста и безболезнена. Първо зъбите се почистват из основи от зъболекар, тъй като не бива да остава нищо под силантите след като се втвърдят. След това зъбите се изсушават и около тях се поставя памук или друг абсорбиращ материал, за да се запазят сухи. За да загруби повърхността и да направи захващането на композита по-лесно, зъболекарят поставя киселинен разтвор върху повърхността на зъбите. Накрая силантния материал се намазва върху дъвкателните повърхности и се поставя под втвърдяваща лампа, докато приеме форма.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!