Обратно към категорията

Служители в затворите се срещат с министъра на правосъдието

Добавено на: 11.05.2023 09:01
   

След среща със служебния министър на правосъдието Крум Зарков, Синдикатът на служителите в затворите в България ще обяви дали ще отмени протеста на служителите на затвори и арести. Той бе обявен за 12 май 2023 г. /петък/, в различни часове, пред сградите на местата за лишаване от свобода, където ще бъдат сборните пунктове на участниците.

С писмо от 3 май 2023 г. министър Зарков бе информиран, че се подготвят реални протестни действия в сектора, тъй като недоволството от страна на служителите, осъществяващи надзорът и охраната в местата за лишаване от свобода, расте заради случващото се в системата. Ведно с настояването за среща, синдиката постави искане за незабавно преразглеждане и отмяна на всички указания с цел „бюджетни икономии“, влошаващи условията на труд, увеличаващи натоварването и нарушенията на трудови права на работещите, и излагащи на риск дейностите засягащи правата на лишените от свобода.

Сред другите искания на синдиката са запознаване с разчетите и стандартите за финансиране на ГД „Изпълнение на наказанията” и ГД „Охрана”, във връзка с предложения законопроект за бюджет за 2023 г. на служебното правителство, безусловно прилагане на принципа на „НУЛЕВА ТОЛЕРАНТНОСТ” към всякакви прояви на агресия срещу персонала и решаването на други системни проблеми.

Паралелно с това организацията подготвя писмо до еврокомисаря по правосъдие, жалба до Европейският комитет за предотвратяване на наказанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание към Съвета на Европа срещу ГД „Изпълнение на наказанията” за нарушаване на Европейските правила за затворите, на основание лоши условия на труд, в търсене на подкрепа в усилията да бъдат извършени необходимите реформи в българските затвори и други мерки за защита на правата на затворническите служители.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!