Обратно към категорията

Социалната комисия разглежда бюджета на ДОО

Добавено на: 10.06.2022 08:11
   

Депутатите от социалната комисия ще разгледат за първо четене актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Предвижда се всички пенсии да бъдат увеличени с 10% от 1 юли като минималната пенсия ще достигне 467 лева, а максималната - 2000 лева. Това ще струва на държавата 1,4 млрд. лева като парите ще дойдат от Европа.

Вчера Комисията по бюджет прие актуализацията на бюджета на ДОО и този на НЗОК. Гласуването на бюджета на държавата обаче не мина.

Парламентарната бюджетна комисия не прие предложенията за промени в държавния бюджет за 2022 година. 11 от народните представители гласуваха "за", против бяха 8, а трима се въздържаха.

От парламентарната група (ПГ) на "Продължаваме Промяната" шестима подкрепиха проекта за промени в държавния бюджет. Петима депутати на ПГ на ГЕРБ-СДС гласуваха против, двама от ПГ на ДПС също бяха против.

Трима от парламентарната група на "БСП за България" подкрепиха проекта, трима от "Има такъв народ" се въздържаха, двама от ПГ на "Демократична България" гласуваха "за". Един депутат от "Възраждане" беше против.

Дискусиите продължиха близо два часа. 

От името на вносителя - Министерския съвет, вицепремиерът Асен Василев представи промените в Закона за държавния бюджет за 2022 г., като сред ключовите предвидени параметри посочи по-нисък ръст на БВП – 2,9 на сто, заради негативните ефекти от войната в Украйна, по-висока инфлация - 11, 9 процента средногодишно по същата причина. Очаква се броят на заетите да отбележи ръст от 1,7 процента.  Василев отбеляза и антикризисните мерки, сред които по-ниско ДДС на парното, освобождаване от акциз на електроенергията, нефтения газ и природния газ, нулева ставка на ДДС за хляб и др.

В края на заседанието председателят на комисията Любомир Каримански ("Има такъв народ") коментира, че така или иначе бюджетът отива в пленарната зала и залата ще реши.  


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Две брутални убийства потресоха ямболски квартал
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!