Обратно към категорията

Специален щаб следи морските ни граници заради мините в Черно море

Добавено на: 21.03.2022 14:50
   

Българските власти започват следене на морските граници заради отнесени от буря мини в Черно море. В Бургас работа започва и специален щаб, който ще следи ситуацията. Рибарите са призовани да бъдат особено внимателни.

Движението на корабите в акваторията на страната се следи от трафик кулата на бургаското пристанище. След предупреждението на правителството за опасност от морски мини, отнесени от буря от Одеса, са известени всички кораби при засичане на опасен обект да сигнализират незабавно. 

Според "Морска администрация" непосредствена опасност няма.

"Към настоящия момент няма непосредствена опасност морски мини да достигнат до българското крайбрежие. Самата циркулация на морските течения е такава, че те ще бъдат отведени далече от българските води. Някъде към Истанбул, Босфора и по-нататък", каза директорът на "Морска администрация" Александър Илиев.

Ако все пак мините достигнат до наши води - това ще е не по-рано от 8 до 10 дни, но заради теченията ще преминат далеч от нашите брегове. От ИАРА вече са изпратили съобщение до рибарските сдружения, за да предупредят своите плавателни съдове за евентуална опасност.

"В контакт съм и с Центъра ни за наблюдение на риболова, но от там докладват, че времето е с нас. Не позволява влизането на лодки и кораби с цел осъществяване на улов, така че от тази гледна точка вариантите за произшествие с наши плавателни съдове – рибарски, са намалени до минимум", коментира изпълнителният директор на ИАРА Христо Панайотов.

Източник: bgonair.bg


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!