Обратно към категорията

Специализираната прокуратура се самосезира по публикации за потенциална водна криза в Ботевград

Добавено на: 07.01.2020 10:21
   

Специализираната прокуратура се самосезира по повод медийни публикации за потенциална водна криза в Ботевград, заради частна водно-електрическа централа. Медийните публикации са от края на декември и се основават на изявления на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов.

Според изложените в публикациите данни, при сегашните налични водни количества от полезния обем на язовир Бебреш (основен водоизточник на Ботевград) и сегашния приток и отток, вода за питейно-битово снабдяване на града ще има за още около 6 седмици. Останалите налични водоизточници не могат да задоволят нуждите на ботевградчани.

Според кмета Иван Гавалюгов причина за потенциалната водна криза в града е не само остарялата ВиК мрежа, но и действащата от 2014 г. частна ВЕЦ, собственост на дружество с управител бившия кмет на Правец Васил Златев. Според цитираните думи на кмета на Ботевград тази централа „работи извън обхвата на своето разрешително“.

С разпореждане на прокурор от Специализираната прокуратура е възложена проверка на ДАНС по изнесените в публикацията данни. Дадени са конкретни указания да се изясни как от кога и при какви обстоятелства работи частната ВЕЦ, като се приложат и съответните документи; да се изискат съответните справки за обстоятелствата, касаещи намаленото количество вода в язовир "Бебреш", както и за това какви мерки са били предприети за решаване на проблема с недостига; да се изясни дали действително за гражданите на община Ботевград има опасност от режим на вода за питейно-битови нужди, да се изискат експертни справки с данни за количеството на водата в яз."Бебреш", в която да се посочи какъв е очакваният прогнозен период, за който тя ще бъде достатъчна. Следва да бъде изяснено налице ли са други източници на вода за питейно-битови нужди в община Ботевград.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!