Обратно към категорията

Спецсъдът решава дали да остави в ареста Нено Димов

Добавено на: 11.01.2020 08:50
   

Специализираният наказателен съд решава дали да остави в ареста вече бившия министър на околната среда и водите Нено Димов. 72-часовото прокурорско задържане изтича в понеделник, но от държавното обвинение обявиха, че още днес ще внесат искане за задържането му.

Министър Димов е обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник.

Според прокуратурата близо две години министърът е позволявал водоподаване към "Стомана Индъстри" и Топлофикация - Перник, въпреки докладите на ВиК, че водата на язовир "Студена" намалява драстично.

Ето какво каза вчера говорителят на главния прокурор Сийка Милева:

"Министър Димов е разрешавал ползването на водите на язовира за промишлени нужди на определени дружества - "Стомана Перник" и "Топлофикация - Перник" и така е нарушил служебните си задължения. Не е положил достатъчно грижи за обемите на водата на язовир "Студена". Изразходвани са милиони литри вода, което е довело до криза с питейната вода на Перник", каза още тя.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев добави:

"Той е бил системно уведомяван от ВиК оператора, но той е продължавал да подава същите обеми вода в графиците, не е изпълнил задълженията му по закон. Щетата, която е нанесена, е на стойност 11 867 389 лв. Ако той бе изпълнил конкретните си задължения, то в язовира щеше да има над 7 млн. куб. метра вода и те щяха да са напълно достатъчни за питейните нужди на Перник и нямаше да има воден режим".

"Когато това деяние се осъществява в продължителен период от време - над 20 месеца, категорично става въпрос за умишлена безстопанственост. Говорим за изключителен дълъг период от време, което е довело до значителни щети. Именно за това е безстопанственост, защото министърът не е правил нищо в дълъг период от време, въпреки че неколкократно е бил уведомяван за щетите", каза още наблюдаващият прокурор по делото.

Адвокатът на Нено Димов - Ина Лулчева отговори от своя страна:

"Изненадващо е искането за задържането на Нено Димов. Няма никакво основание да се предполага, че един човек, който е бил министър до днес и няма никакви данни за криминално поведение, във връзка с нещо, което се развива от една година, както е водната криза, има опасност било да се укрие, било да извърши престъпление, след като всички документи от министерството са иззети".

"Г-н Димов коментира, че е обвинен за дейности, които е осъществявал по предложение на компетентни лица в министерството. Той самият не разбира от нива на язовири", каза още Лулчева.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!