Обратно към категорията

Спим с час повече в събота срещу неделя

Добавено на: 24.10.2020 07:35
Снимки: pixabay
   

В събота срещу неделя ще спим с един час повече, защото България се връща към астрономическото часово време, наричано също и зимно часово време. Корекцията на времето е с един час назад (4:00 часа става 3:00 часа). Това означава, че денонощието ще бъде с един час по-дълго.

Всички модерни компютри, телефони, смартфони и електронни часовници правят часовата корекция автоматично (ако тава не им е изрично забранено от ползвателя). За часовниците със стрелки и нужна ръчна намеса за часовата корекция.

Ако някои от уредите ви за мерене на времето не са толкова хитри, за да се справят с промяната сами, не е беда да коригирате часа и след като се събудите в неделния ден. С него се въвежда всяка година в нощта срещу последната неделя на октомври лятното часово време да премине в зимно, а в последната неделя на март отново се прави корекция - към лятно.

Все още не е сигурно дали това ще бъде последната корекция на часовото време. През септември 2018 г. Европейската комисия излезе с предложение корекциите за редуване на лятно часово време с астрономическо да бъде преустановено. Различните държави сами трябва да изберат дали искат да останат на астрономическо време (зимно), или да отчитат часовете според лятното часово време. Решението за прекратяването на смяната на часа се отложи и решение се очаква през 2021 година.

През последните години редица държави се отказаха от използването на лятното часово време. Сред тях са Казахстан (2004), Киргизстан (2005), Ирак (2007), Пакистан (2009), Бангладеш и Грузия (2010), Армения (2011), Русия, части от Украйна (областите Донецк, Луганск и Крим) и Египет (2014), Азербайджан (2015). Държавите, които се отказват от зимното часово време и остават за постоянно на лятното, са Беларус (2011), Турция и Севернокипърската турска република (2016).


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#1 Каргонлия 24.10.2020 09:36

Ако няма в близко бъдеще да се променя времето, дано това е последната корекция за България. Така нареченото "зимно часово време" си е истинското и нормалното.


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Две брутални убийства потресоха ямболски квартал
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!